eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kémeket cserélt Kína és Tajvan

Kémeket cserélt októberben Tajvan és Kína, a két ország vezetőinek találkozója előtt, a kölcsönös jó szándék jeléül - közölte a szigetország elnökének hivatala hétfőn.

A Kínai Népköztársaság szabadon engedte a tajvani katonai hírszerzés két tagját, Zsu Gonghszün és Hszü Csangkuo ezredest, akiket 2006-ban életfogytiglani börtönre ítéltek Kínában, jóllehet, később 20 év szabadságvesztésre enyhítették az ítéletet. Cserébe Tajvan szabadon engedte a szintén kémkedésért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt kínai Li Zsihaót. A hetvenéves Lit még 1999-ben tartóztatták le a tajvani hatóságok.

A kémcserére október közepén került sor, Hszi Csin-ping kínai és Ma Jing-csiu elnök történelmi jelentőségű, november 7-ei találkozója előtt Szingapúrban.

Ma Jing-csiu tajvani elnök szóvivője a hivatal közleményében hangsúlyozta, az államfő reméli, hogy a két ország közötti párbeszéd folytatódik és további konkrét eredményeket érnek el.

Kína és Tajvan vezetői hatvan év óta először találkoztak november elején. Hszi Csin-ping és Ma Jing-csiu 80 másodpercen át tartó kézfogását az egész világon közvetítették.

Hszi a találkozón úgy vélekedett, hogy semmilyen erő nem választhatja el a Tajvani-szoros két partját, amely "egy családot" alkot. Egyúttal úgy vélte, a felek útkereszteződéshez értek, amelyben meg kell választani jövőbeni kapcsolatuk irányát.

Ma Jing-csiu tajvani elnök a találkozón ötpontos javaslatot terjesztett elő a viszony békés fejlesztésére. Ebben az "egy Kína" elvének kölcsönös elfogadását magába foglaló, 1992-ben született konszenzus megszilárdítását, az ellenséges érzelmek visszafogását, a viták békés kezelését szorgalmazta, valamint kezdeményezte egyfajta forródrót létrehozását vészhelyzetek esetére.

A pekingi kormány Tajvan ügyeivel foglalkozó hivatalának vezetője az egyórás megbeszélés utáni sajtóértekezleten azt hangoztatta, hogy a Tajvan függetlenségét szorgalmazó erők jelentik a legnagyobb veszélyt a térség, a kínai szárazföldet és Tajvant elválasztó szoros békéjére.

A Kuomintang párti köztársasági kormány a kínai polgárháború végén, a Kínai Népköztársaság 1949. októberi pekingi kikiáltása után menekült Tajvanra, amely azóta Kínai Köztársaságként, vagyis de facto független államként működik. Peking ugyanakkor Kína részének tekinti Tajvant, és a mindenkori pekingi vezetőségnek kinyilvánított célja az ország újraegyesítése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×