eur:
393.09
usd:
367.16
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Putyin nem beszél a török elnökkel, Erdogan találkozni szeretne

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem akar beszélni Recep Tayyip Erdogan török államfővel, mivel Ankara nem hajlandó bocsánatot kérni a lelőtt Szu-24-es vadászbombázó lelövéséért - közölte pénteken Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó Moszkvában.

Usakov hozzátette: Moszkva megkapta a török fél felkérését egy lehetséges találkozóra a november 30-i párizsi klímacsúcs keretében.

Oroszország azzal vádolja Törökországot, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű dzsihadista terrorszervezettel, valamint büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba velük szemben az orosz vadászgép lelövését követően.

Erdogan viszont egy pénteki televíziós beszédében arra figyelmeztette a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét támogató orosz elnököt, hogy "ne játsszon a tűzzel".

A török elnök hangsúlyozta, hogy nem akar ártani a török-orosz kapcsolatoknak. "Személyesen szeretnék találkozni Putyinnal Párizsban, hogy megbeszéljük a két ország viszonyát" - mondta.

Ahmet Davutoglu török kormányfő a The Times című brit napilap egyik pénteki cikkében úgy fogalmazott: hazája együttműködne Oroszországgal, hogy enyhítsék a feszültségeket.

Ankara és Moszkva kapcsolata akkor került válságba, amikor a török légierő kedden lelőtt egy orosz Szu-24-es harci gépet a török-szír határnál.

Ankara álláspontja szerint a gép többszöri figyelmeztetés ellenére megsértette a török légteret, Moszkva szerint viszont végig Szíria felett repült.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×