eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

"Putyin őrjöngött, amikor meghallotta a hírt"

Putyin szimmetrikus válaszokra törekszik - mondta a ReggelInfoban a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője a kirobbant orosz-török konfliktus kapcsán. Póti László szerint az orosz elnöknek is komoly dilemmát jelent, mi legyen a válaszlépés arra, hogy a törökök lelőtték az orosz vadászgépet.

"Orosz források szerint Putyin elnök őrjöngött, amikor meghallotta a hírt. A stábja és az orosz vezetés jelenleg tárgyalja, hogy mik lehetnek ennek a következményei. Egy, a Kremlhez közelálló elemző azt mondja, hogy Putyin szimmetrikus válaszokra szokott törekedni, tehát a válaszlépés maximuma nem törökországi katonai célpont bombázása lesz, hanem az orosz repülőgépek tovább folytathatják abban a kockázatos határzónában a rajtaütéseiket már vadászgépek kíséretében. Ha újabb kísérlet történik arra, hogy a török légvédelem megpróbálja leszedni, akkor viszonozzák a tüzet. Nem gondolom ezt a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Az orosz félnek elsősorban diplomáciai, gazdasági, energetikai téren van, egyébként önmagára is visszaható eszköztára a válaszra" - fogalmazott a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője az InfoRádióban.

Az eset orosz belpolitikai hatásáról Póti László azt mondta: "amíg nincsenek orosz veszteségek és Putyin az orosz nagyhatalmiságot fel tudja villantani, addig ez belpolitikai sikerként könyvelhető el. Ez a mozzanat nem sikertörténet, vannak konkrét áldozat, erős dilemmában lehet az orosz elnök, hogy a további kezelés módja milyen belpolitikai hatással fog bírni. Egy olyan hatása lesz, ami független Putyin döntésétől, hogy az orosz turisztikai iparág nagyot fog roggyanni, mert Törökország is be fog dugulni az orosz középosztály számára, mint ahogy Egyiptom, a másik kiemelt célpont is bedugult. Ilyen értelemben a lehető legrosszabbkor jött belpolitikailag ez az incidens."

Hanganyag: Hlavay Richárd, Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×