INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

"Putyin őrjöngött, amikor meghallotta a hírt"

Infostart / InfoRádió
Putyin szimmetrikus válaszokra törekszik - mondta a ReggelInfoban a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője a kirobbant orosz-török konfliktus kapcsán. Póti László szerint az orosz elnöknek is komoly dilemmát jelent, mi legyen a válaszlépés arra, hogy a törökök lelőtték az orosz vadászgépet.

"Orosz források szerint Putyin elnök őrjöngött, amikor meghallotta a hírt. A stábja és az orosz vezetés jelenleg tárgyalja, hogy mik lehetnek ennek a következményei. Egy, a Kremlhez közelálló elemző azt mondja, hogy Putyin szimmetrikus válaszokra szokott törekedni, tehát a válaszlépés maximuma nem törökországi katonai célpont bombázása lesz, hanem az orosz repülőgépek tovább folytathatják abban a kockázatos határzónában a rajtaütéseiket már vadászgépek kíséretében. Ha újabb kísérlet történik arra, hogy a török légvédelem megpróbálja leszedni, akkor viszonozzák a tüzet. Nem gondolom ezt a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Az orosz félnek elsősorban diplomáciai, gazdasági, energetikai téren van, egyébként önmagára is visszaható eszköztára a válaszra" - fogalmazott a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője az InfoRádióban.

Az eset orosz belpolitikai hatásáról Póti László azt mondta: "amíg nincsenek orosz veszteségek és Putyin az orosz nagyhatalmiságot fel tudja villantani, addig ez belpolitikai sikerként könyvelhető el. Ez a mozzanat nem sikertörténet, vannak konkrét áldozat, erős dilemmában lehet az orosz elnök, hogy a további kezelés módja milyen belpolitikai hatással fog bírni. Egy olyan hatása lesz, ami független Putyin döntésétől, hogy az orosz turisztikai iparág nagyot fog roggyanni, mert Törökország is be fog dugulni az orosz középosztály számára, mint ahogy Egyiptom, a másik kiemelt célpont is bedugult. Ilyen értelemben a lehető legrosszabbkor jött belpolitikailag ez az incidens."

Hanganyag: Hlavay Richárd, Seres GerdaA címlapról ajánljuk