INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Kerry: elfajulhat az izraeli-palesztin konfliktus

InfoRádió / MTI
Könnyen elfajulhat, s teljesen ellenőrizhetetlenné válhat az izraeliek és a palesztinok közötti erőszak - figyelmeztetett John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán Bostonban. Egynapos jeruzsálemi látogatásáról visszatérve egyúttal arra szólította fel a konfliktusban részt vevő vezetőket, hogy mivel az ügy fordulóponthoz ért, kössenek kompromisszumot.

Aggódva tekintünk az elharapódzó erőszakra, amely annak veszélyét hordozhatja, hogy a helyzet teljesen ellenőrizhetetlenné válik - mondta az amerikai diplomácia vezetője.

Kerry hozzátette: az elmúlt hónapokban mindkét felet arra biztattuk, hogy hozzanak intézkedéseket a feszültség enyhítésére és mutassanak valódi elkötelezettséget a kétállami megoldás (független palesztin és független izraeli állam békés egymás melletti létezése) irányában.

Az amerikai külügyminiszter, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök közötti keddi megbeszélést nem követte semmilyen konkrét bejelentés. Tehát úgy tűnik, beigazolódott az a jóslat, amely eleve kevés reményt táplált a találkozók sikerességét illetően.

"Azt gondolom: olyan fordulóponthoz érkeztünk, amelyen a két félnek fontos döntéseket kell meghoznia a jövőre vonatkozóan és reméljük, hogy ezek a döntések a tartós béke irányába mozdítanak minket" - nyomatékosította Kerry.

A külügyminiszter "terrorakcióknak" nevezte és elítélte a palesztinok által késsel és autókkal végrehajtott támadásokat. Kedden egy palesztin három izraeli katonának és egy határőrnek vezette autóját, megsebesítve mind a négy személyt az izraeliek által megszállt Ciszjordániában - közölte az izraeli hadsereg.

Az izraeliek és palesztinok közötti erőszakos cselekmények október 1. óta már több mint 110 halálos áldozattal jártak Ciszjordániában, Jeruzsálemben és Izraelben.

A címlapról ajánljuk