INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A korrupt rendszer életveszélyes

InfoRádió / MTI
Az Európa Tanács a korrupcióellenes intézkedések megerősítését és a pártfinanszírozás jobb átláthatóságát szorgalmazza Magyarországon. A szervezet szerint a három éve elfogadott jelentése óta nem történt változás Magyarországon. Tóth István János közgazdász szerint az állami intézmények hatékonyabb működésére és az állampolgárok határozottabb fellépésére lenne szükség.

"A magyar állami intézményeknek a céljaiknak megfelelően kellene működniük. Tehát az Állami Számvevőszék vizsgálja ki és derítse fel azokat a szabálytalanságokat, amelyek az állami intézmények pénzköltésében előfordulnak. Az ügyészség derítse fel a korrupciós bűncselekményeket, a rendőrség járjon el, a bíróságok pedig ez alapján hozzák meg azokat a döntéseket, amelyekből minden szereplő megérti, hogy nem lehet megúszni semmilyen korrupt tranzakciót Magyarországon" - hangsúlyozta Tóth István János közgazdász az InfoRádiónak.

Mint mondta, a pártfinanszírozás átláthatóságával kapcsolatos több mint 3 éve elfogadott jelentés és a mai állapot között nincs különbség.

"Ez azt jelenti, hogy három év alatt nem történt semmi Magyarországon. A magyar adófizetők adótudatossága nem olyan szintű, hogy kikényszerítse az állami közpénzekkel való racionális gazdálkodást, vagy azoknak a gazdasági szereplőknek a felelősségre vonását, akik szabálytalanul működtetnek rendszereket" - fogalmazott a közgazdász.

"Hosszú távon mindenki veszíteni fog, ha olyan rendszert hagyunk működtetni, amely átláthatatlan pénzköltést tesz lehetővé. Sajnos úgy tűnik, ezt a magyar adófizetők tolerálják" - véli a közgazdász.

Tóth István János egy friss román példával érvelt: "A bukaresti tűzvészben nemcsak arról volt szó, hogy a klubot üzemeltetők túl sok embert engedtek be. A tüntetők, akik kimentek az utcára és kikényszerítették a kormány lemondását, nagyon helyesen hívták fel a figyelmet arra, hogy a korrupció öl. A korrupt rendszer olyan kockázatokat eredményez, ami életveszélyes."

A közgazdász szerint a West Balkán esetében sem vizsgálta a rendőrség az önkormányzati tisztségviselők felelősségét, holott ők ugyanolyan szabálytalanul jártak el.

"Szükségünk van átlátható intézményekre és átlátható pénzköltésre, mert ez az, ami lehetővé teszi, hogy több pénz maradjon az adófizetőknél" - hangsúlyozta Tóth István János, aki hozzátette, hogy nálunk egy kilométer autópályát ötször drágábban építenek meg, mint máshol.

"Ez azt jelenti, hogy a gyerekeink és unokáink pénzét emésztjük föl. Ha ilyen rendszert tartunk fenn, a GDP-növekedés is alacsony lesz. Nem egy másik galaxisban élünk, hiszen létezik olyan világ, ahol nincs ekkora korrupció, például Bécsben. Mindössze 250 km választ el minket ettől a világtól" - mondta Tóth István János közgazdász az InfoRádiónak.

Hanganyag: Szabó Gergõ


A címlapról ajánljuk