INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Belgium börtönbe zárná a visszatérő dzsihádistákat

InfoRádió / MTI
Börtönbe zárná, elektronikusan nyomon követné és megfigyelné az országba visszatérő dzsihádistákat Belgium - jelentette be a szövetési parlament alsóházában csütörtökön elmondott beszédében Charles Michel belga miniszterelnök.

A kormányfő a javaslat ismertetése mellett hangsúlyozta, hogy határozottan, de a jogállamiság elveit tiszteletben tartva kell fellépni a terrorizmus ellen.

"A jogállamiság a demokraták becsülete" - jelentette ki a miniszterelnök, aki a kormány és a hatóságok szombat óta hozott intézkedéseit is ismertette a parlamentben.

Az úgynevezett idegen harcosokról, akik külföldi, uniós állampolgárként harcolnak Szíriában dszihadistaként, a kormányfő közölte: azokra kell összpontosítani, akiket potenciális fenyegetésként sikerül azonosítani, mert a merényleteket szinte kivétel nélkül ilyen emberek tervelik ki, készítik elő és hajtják végre.

"Legyünk világosak: a visszatérő dzsihadistáknak a börtönben a helyük" - szögezte le Charles Michel.

A vallon liberális politikus ezenkívül a gyűlöletbeszéd elleni fellépés, a biztonsági szolgálatok megerősítése, valamint a nemzetközi fellépés fontosságát hangsúlyozta.

A gyűlöletbeszéddel összefüggésben Michel arra az álláspontra helyezkedett, hogy egyesek trivializálják a terrorizmust és az erőszakot, ami elfogadhatatlan, és akik emellett szólalnak fel, azokat ki fogják utasítani az országból.

"Akik gyűlöletet prédikálnak, azokat nem fogjuk megtűrni az országban" - húzta alá Charles Michel. A kormányfő hozzátette: fel fognak lépni a gyűlöletet terjesztő internetes oldalak ellen, valamint nagyobb figyelmet fordítanak majd a mecsetek engedélyezésére és a muszlim hitszónokok belgiumi képzésére.

"Az ima helye nem lehet a dzsihádizmus térnyerésének színhelye" - hangoztatta a miniszterelnök, s azt is mondta: "a fanatizmus és a rasszizmus méreg, amely megoszt, széttép és elpusztít".

Charles Michel azt is bejelentette: a kormány 400 millió eurót javasol elkülöníteni a terrorizmus elleni harcra, ezért a jövő héten a költségvetés módosítását is elő fogja terjeszteni.

Michel a pénteki párizsi terrortámadásra is kitért. Azt mondta: dühösek és elkeseredettek vagyunk, a gyilkosok pedig az értékeinket és szabadságunkat támadták meg.

Az áldozatok "egyetlen bűne az volt, hogy éltek, hogy szabadságban éltek" - húzta alá a belga miniszterelnök, hozzátéve: a szabadság, hogy bárki szabadon higgyen vagy ne higgyen, hogy szórakozni járjon, hogy karikatúrákat készítsen, hogy bárkit szerethessen, egy szóval ez élet szabadsága nem lehet alku tárgyát.

"Ebből nem engedhetünk" - hangsúlyozta Charles Michel.

Az Iszlám Államról a kormányfő kijelentette, hogy nem állam, hanem egy terrorszervezet, amely ellenőrzése alá vont egy területet.

"Nem visszaszorítani, hanem megsemmisíteni kell" - közölte a belga kormányfő, tudatva egyúttal: országa az uniós segítségnyújtás keretében kísérőhajókat küld a Charles De Gaulle francia atommeghajtású repülőgép-hordozó mellé, valamint nemzetközi koalíciót szorgalmaz, amelyben az Egyesült Államok, Oroszország és Irán részvétele is elengedhetetlen.

A címlapról ajánljuk