eur:
392.9
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Az IÁ vegyi fegyver előállításán dolgozik amerikai és iraki hírszerzési tisztségviselők szerint

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet iraki, szíriai és más régióbeli tudósok bevonásával azon dolgozik, hogy vegyi fegyvert állítson elő - közölték iraki és amerikai hírszerzési tisztségviselők.

Az AP amerikai hírügynökség csütörtöki jelentésében azt írta, hogy a terrorcsoport a cél érdekében külön "munkacsoportot" is felállított.

Manuel Walls francia kormányfő csütörtökön a parlament alsó házában annak az aggodalmának adott hangot, hogy a szélsőséges iszlamisták előbb-utóbb biológiai vagy vegyi fegyverekhez nyúlnak.

Amerikai titkosszolgálati tisztségviselők azt azért nem gondolják, hogy az Iszlám Állam képes lenne olyan kifinomult fegyverek előállítására, mint amilyen a civil célpontok elleni terrortámadásra igen alkalmas ideggáz, ugyanakkor tényként kezelik, hogy a terrorcsoport mustárgázt már bevetett Szíriában és Irakban is. Egy iraki tábornok az AP-nek elmondta, hogy nyáron az iraki hadsereg újabb vegyifegyver-támadástól tartva gázmaszkokat osztott a terrorcsoport ellen Bagdadtól északra és nyugatra harcoló katonáknak. Hakim al-Zamili, az iraki parlament biztonsági és védelmi bizottságának vezetője azt mondta, hogy a hadsereg nemrég ezer darab, vegyi támadás ellen védő öltözéket kapott Oroszországtól.

Egy magas rangú iraki hírszerzési tisztségviselő az amerikai hírügynökségnek arról beszélt, hogy mióta az Iszlám Állam jelentős nagyságú területeket "kihasított" Szíriából és Irakból, szabadon megválaszthatja, hol létesít például laboratóriumokat, ráadásul számos polgári és katonai szakértő is a segítségére van. Zamili szerint a dzsihadista szervezet az utóbbi időben Szíria területén belül "védett helyeken" dolgozik vegyifegyverprogramján, amely "nemcsak Irakot, hanem az egész világot fenyegeti".

Richard Zahner nyugalmazott főhadnagy - aki 2005-ben és 2006-ban Irakban az első számú amerikai katonai hírszerző tiszt volt - ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport két évtizeden át próbált meg vegyi fegyvert fejleszteni, de nem járt sikerrel, ami jól mutatja az ilyen kísérletezések során felmerülő műszaki és tudományos akadályokat. Az Iszlám Állam azonban az al-Kaidánál befolyásosabb és innovatívabb csoport, amelynek ráadásul több pénzügyi forrás áll rendelkezésére - jegyezte meg.

"Akár már néhány hozzáértő tudós és mérnök képes korlátozott mennyiségben veszélyes ipari és fegyverjellegű vegyi anyagot előállítani, ha megfelelő a motivációjuk és rendelkezésükre áll valamennyi anyagi forrás" - mondta Zahner.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×