INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Ezt lehet eddig tudni a orosz repülőgép tragédiájáról

Infostart / InfoRádió
Az orosz Russia 24 tévécsatorna és az egész orosz sajtó a szombaton a Sínai-félszigeten lezuhant utasszállítóval foglalkozik. Az Egyiptomból Oroszországba tartó A321-es gépen 213 orosz 3 ukrán és egy fehérorosz utas tartózkodott, a szerencsétlenséget senki sem élte túl.

A hatóságok szerint a lezuhanás előtt a gép pilótája engedélyt kért, hogy a rádió hibája miatt leszállhasson a legközelebbi repülőtéren. A géppel 23 perccel a felszállást követően szakadt meg végleg a kapcsolat. A gép törzsének kettétört maradványait egy hegyes vidéken találták meg, az áldozatok jelentős részét már elszállították a helyszínről.

A repülőgép mindkét fekete dobozát megtalálták.

A légi katasztrófák kivizsgálását végző, moszkvai székhelyű államközeli légügyi bizottság vezetője, Viktor Szorotcsenko szerint a repülőgép már a földet érés előtt darabokra hullott. A roncsok 20 négyzetkilométeres körzetben szóródtak szét.

A világsajtó a megemlékezések mellett azt találgatja, mi okozhatta a katasztrófát.

Az egyiptomi hatóságok egyelőre balesetként kezelik a tragédiát, amelyet műszaki hiba okozhatott, az Iszlám Állam terrorszervezet azonban magára vállalta a gép lelövését. Hogy mi okozta a tragédiát, még vizsgálják, Oroszország ezen célból külön csapatot küldött Egyiptomba.

A másodpilóta felesége szerint férje a felszállás előtt panaszkodott a gép műszaki állapotára, a légitársaság illetékesei azonban ezt cáfolták. A gépen elvégezték az előírt műszaki karbantartási munkákat, a pilóta pedig tapasztalt volt, összesen 12 ezer órát repült korábban, ebből 3900-at ezzel a típussal.

A Lufthansa és az AirFrance-KLM bejelentette: repülőgépeik biztonsági okokból elkerülik a Sínai-félszigetet.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk