eur:
395.08
usd:
370.92
bux:
65117.48
2024. április 19. péntek Emma

Megkezdődtek a helyhatósági választások Ukrajnában

Vasárnap helyi idő szerint reggel nyolckor (közép-európai idő szerint hét órakor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, és megkezdődtek a helyhatósági választások, amelyeken megyei, járási és települési tanácsok, azaz önkormányzatok tagjait, valamint polgármestereket választanak meg.

Az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigeten és a Moszkva által támogatott szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken nem tartanak szavazást. Továbbá nem nyitnak ki a szavazóhelyiségek az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatti, de a frontvonalhoz közel eső néhány településen sem Donyeck és Luhanszk megyékben.

A megyei, járási és városi tanácsok szintjén listás választások lesznek, azaz csak pártok jelöltjei indulhatnak. Azok a pártok szereznek mandátumot, amelyek átlépik a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A falusi és községi tanácsok tagjait viszont egyéni jelöltek közül választják meg, akik indulhatnak függetlenként vagy valamely párt színeiben.

A korábbi 2010-es helyhatósági választáshoz képest jelentős változás, hogy a 90 ezernél több választóval rendelkező városok polgármestereit nem egy, hanem két fordulóban választják meg. Ez azt jelenti, hogy ha egy jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, második fordulót rendeznek, amelyben az első két helyen végzett jelölt mérkőzik meg a polgármesteri székért.

Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere ismét indul az ukrán főváros első emberének tisztéért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×