INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Szlovénia megkezdte rendőri erőinek megerősítését a horvát határnál

InfoRádió / MTI
Szlovénia megkezdte rendőri erőinek megerősítését Horvátországgal közös határán - jelentette be Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter a szlovén nemzetbiztonsági tanács pénteki ülése után Karl Erjavec külügyminiszterrel közösen tartott ljubljanai sajtótájékoztatón.

Előzőleg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten bejelentette, hogy Magyarország éjféltől lezárja a magyar-horvát zöldhatárt.

Vesna Györkös Znidar azzal indokolta a rendőri erősítést a határon, hogy ily módon fel akarnak készülni a menedékkérők újabb hullámának érkezésére. Mint mondta: megerősített rendőrségi csapatokat irányítottak a határra, akik a törvényeknek megfelelően védeni fogják a határt. Jelezte, hogy a biztonsági kockázatok alakulásától függően tovább erősítik majd a rendőri jelenlétet.

Szlovénia valóban tárgyalásokat folytat Horvátországgal arról, hogy kijelöljenek két átkelőpontot, ahol növelnék a befogadó kapacitásokat is - mondta a miniszter, azt azonban nem közölte, hogy pontosan hol lennének ezek az átkelők.

A miniszter cáfolta azokat a horvát sajtóértesüléseket, amelyek szerint a magyar határzár életbe lépése utáni időszakra vonatkozóan már létezne a horvát és a szlovén kormány által kidolgozott úgynevezett C terv a menekültek szervezett szállításáról Horvátországból Szlovénián át Ausztriába.

A két miniszter a sajtóértekezleten ismételten cáfolta azokat a híreket, miszerint létezne egy humanitárius folyosó a migránsok szállítására. Arra a kérdésre, hogy mennyi migránst várnak a szlovén hatóságok, nem tudtak pontos információt adni, hangsúlyozva, hogy ez attól is függ, hogyan cselekszik a térség többi állama.

Horvátországtól még nem kaptak végső megerősítést arról, hogy Szlovénia felé irányítja-e majd a migránsokat - mondták.

Arra a kérdésre, miszerint Szlovénia lezárja-e a határt, vagy engedi továbbutazni a migránsokat oda, ahova menni szeretnének, a külügyminiszter azt válaszolta: ez elsősorban attól függ, mit tesz Németország.

Egyelőre azonban nincs jele annak, hogy Németország lezárná határait - mondta, hozzátéve, hogy erre az eshetőségre is felkészültek.

Szlovénia folyamatosan kapcsolatban áll a környező országok képviselőjével, így a magyar külügyminiszterrel is, aki még a magyar nemzetbiztonsági tanács ülése előtt tájékoztatta szlovén kollégáját a tervezett határzárról. Györkös Znidar azt mondta: osztrák kollégája biztosította, hogy Ausztria nem változtat menekültpolitikáján mindaddig, amíg Németország fogadja a menedékkérőket.

A határzárról szóló budapesti bejelentésre reagálva a Milánóban tartózkodó szlovén elnök, Borut Pahor úgy vélekedett, hogy a menedékkérőkkel kapcsolatos probléma "humanitárius kérdés, amely nem válhat biztonsági kérdéssé".

Mint mondta: emberségesen kell befogadni őket, egyúttal szavatolni kell a törvény és a rend betartását. Pahor szerint Szlovénia kénytelen lenne lezárni határát, ha Ausztria és Németország is ezt tenné, mert nem tudna befogadni és ellátni több tízezer érkező migránst.

Rendőrségi becslések szerint Szlovénia mintegy 7500 menekült befogadására képes, és ez alig több, mint ahány menekült érkezik jelenleg naponta átlagosan Horvátországba Szerbiából.

A címlapról ajánljuk