eur:
389.59
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Trükközött a Volkswagen a környezetvédelmi teszten

Akár 5000 milliárd forintos bírságot is kifizettethetnek a Volkswagen csoport amerikai vállalatával, amiért a kocsik beépített szoftverrel trükköztek a környezetvédelmi vizsgálaton.

Besározódott a "tiszta dízelként" reklámozott, TDI motorral szerelt majdnem félmillió amerikai Volkswagen neve. A pénteken megfogalmazott vádakat gyakorlatilag beismerte a német cég vezetője, Martin Winterkorn, aki közleményében mély sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy becsapták a fogyasztókat. A hírek hatására tegnap mintegy 20 százalékkal esett a konszern részvényeinek ára a frankfurti tőzsdén.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége pénteken azt jelentette be, az országban értékesített 482 ezer, TDI motorral felszerelt, 2009 és 2014 között gyártott Jetta, Beetle, Golf és Audi A3-as, illetve a 2014-2015-ös Passat gyárilag telepített szoftverrel játszotta ki a környezetvédelmi vizsgálatot. A program felismerte, amikor károsanyag-kibocsátást mértek a kocsin, akkor kapcsolt be, amikor járó motor mellett kinyitották a motorháztetőt, és olyan beállításokat aktivált, amelyek jelentősen csökkentették a kipufogott különböző nitrogén-oxidok szintjét. Az amerikai hatóság véleménye szerint a kibocsátás a megengedett akár 10-40 szerese is lehetett.

"Érthető, ha azt mondom, hogy aggasztónak találjuk a hatóságnak az érintett autógyártóval kapcsolatos jelentését, azonban a hivatalnak éppen az ilyen vizsgálatok elvégzése a feladata, tehát teszik a dolgukat" - mondta sajtótájékoztatóján a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest. Az amerikai igazságügyi tárca bűnügyi vizsgálatot kezdett az ügyben, a környezetvédelmi hatóság más gyártókat is ellenőriz a biztonság kedvéért.

A törvények értelmében a büntetés maximális mértéke autónként 37.500 dollár, mintegy 10 millió forint lehet, vagyis összesen akár 18 milliárd dollár, majdnem 5000 milliárd forint bírságot is kiszabhatnak a cégre. A sors iróniája, hogy éppen a héten mutatta be az amerikai leányvállalat az új Passatot, a rendezvényen a botrányról is beszélt Michael Horn, a Volkswagen csoport amerikai vezetője. A CNBC tudósítása szerint azt mondta, "beszéljünk nyíltan, a vállalatunk tisztességtelenül járt el a hatósággal és a vásárlókkal szemben, ahogy mi, németek mondjuk, ezt teljesen elszúrtuk".

"Biztosak lehetnek benne, nem csak a TDI ügy kijavítása miatt, megfizetjük, amit meg kell fizetni, hogy keményen fogunk továbbra is dolgozni, hogy jelenlétünk az amerikai piacon sikertörténet legyen" - mondta a konszern amerikai vezetője New Yorkban.

Elemzők szerint a cég valószínűleg nem a legmagasabb büntetést kapja majd. Andrew Lee, a Frost and Sullivan vezető elemzője a CNN-nek a probléma méretéről nyilatkozott.

"A Volkswagen csoport évi 6,1 millió autót gyárt, az amerikai piacon ebből évi 370 ezret értékesít, ami a teljes eladás alig 6 százaléka. Vagyis számukra ez az ügy természetesen nagy probléma, azonban - ha mondhatom így - nem a világ vége" - magyarázta az elemző, aki a trükközés okaként részben a csökkenő eladásokat, a cég piacvesztését említette.

Az elmúlt napokban több német politikus is elfogadhatatlannak nevezte a történteket, vizsgálatokat helyeztek kilátásba. Közben több ország, köztük például Dél-Korea bejelentette, megvizsgálja a területén értékesített kocsik károsanyag-kibocsátását.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×