eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Uniós csúcs lehet a jövő héten, az EP sürgősséggel tárgyalhatja a kérdést

Csütörtökön fogja bejelenteni Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy összehívja-e az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóját a migrációs válság miatt. Ezt a lengyel politikus maga tudatta kedden az egyik népszerű közösségi oldalon.

Tusk világossá tette, hogy a tagállami vezetőkkel folytatott egyeztetések folyamán többen is kérték, hívjon össze rendkívüli csúcstalálkozót.

Ennek lehetősége már korábban is felmerült, a külügyminiszterek legutóbb, luxembourgi informális tanácskozásáról kiszivárgott információk szerint a német külügyminiszter is azon az állásponton volt, hogy soron kívüli uniós csúcsot kell tartani a migrációs válság miatt. Kedden Angela Merkel és az osztrák kancellár, Werner Faymann berlini tárgyalásukon szintén szorgalmazta, hogy a jövő héten tartsanak uniós csúcsot Brüsszelben.

Elemzők szerint Tusk korábban azért halogatta a döntést a csúcs összehívásáról, mert attól tartott, ha úgy hívja össze a csúcsértekezletet, hogy a tagállamok között gyakorlatilag áthidalhatatlanok az ellentétek, azzal többet árt, mint amennyit használ.

Nem sokkal Donald Tusk bejelentését követően a tagállamok kormányait tömörítő miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg uniós nagykövetsége tudatta: szeptember 22-éreújabb rendkívüli belügyminiszteri tanácskozást hívnak össze a migrációs és menekültválság megvitatására.

Ezzel egy időben Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke azt közölte, hogy az EP szerdai brüsszeli plenáris ülésén javaslatot fog tenni arra, hogy az uniós parlament sürgősségi eljárással módosítsa a napirendet, vitassa meg az Európai Bizottság által előterjesztett javaslatot, amely a többi között további 120 ezer menekült áttelepítését célozná meg az uniós tagállamok között.

Így az EP már csütörtökön délelőtt szavazhatna is a javaslatról - közölte Schulz.

Az uniós előírások értelmében a tagállamok kormányai csak azt követően dönthetnek hivatalosan a javaslatról, hogy az EP támogatását adja ehhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×