INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Az észt kormányfő bejelentette pártja választási győzelmét

InfoRádió / MTI
Taavi Roivas észt miniszterelnök bejelentette vasárnap éjfél körül az állami tévében, hogy pártja, az Észt Reformpárt győzött az aznapi parlamenti választásokon.

A szavazatok csaknem 100 százalékának összeszámlálása alapján a párt a voksok 27,7 százalékát szerezte meg. A legjelentősebb ellenzéki párt, a Moszkva-barát Észt Centrumpárt a szavazatok 24,7 százalékát nyerte el.

Az Észt Reformpárt így a 101 parlamenti képviselői helyből 30-at kap, az Észt Centrumpárt 27-et. A reformpárt eddigi koalíciós partnerének, a szociáldemokratáknak 15, a konzervatív nemzeti Pro Patria-Res-Publicának (IRL) 14, a Liberális Pártnak 8, a Konzervatív Néppártnak pedig 7 helye lesz. Más párt nem érte el a bejutáshoz szükséges öt százalékot.

Valószínűleg Roivas miniszterelnök kap kormányalakítási megbízást, de szélesítenie kell a koalíciót, mert kizárólag a szociáldemokratákkal nem tud többségi kormányt alakítani. A nagyobb pártok mindeddig úgy nyilatkoztak, hogy nem hajlandók együttműködni az Észt Centrumpárttal, mert 2004-ben együttműködési megállapodást kötött Vlagyimir Putyin orosz elnök Egységes Oroszország Pártjával.

A választási részvételi arány 63,7 százalék volt, a legmagasabb 1995 óta.

A címlapról ajánljuk