eur:
394.22
usd:
364.96
bux:
65556.24
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az észt kormányfő bejelentette pártja választási győzelmét

Taavi Roivas észt miniszterelnök bejelentette vasárnap éjfél körül az állami tévében, hogy pártja, az Észt Reformpárt győzött az aznapi parlamenti választásokon.

A szavazatok csaknem 100 százalékának összeszámlálása alapján a párt a voksok 27,7 százalékát szerezte meg. A legjelentősebb ellenzéki párt, a Moszkva-barát Észt Centrumpárt a szavazatok 24,7 százalékát nyerte el.

Az Észt Reformpárt így a 101 parlamenti képviselői helyből 30-at kap, az Észt Centrumpárt 27-et. A reformpárt eddigi koalíciós partnerének, a szociáldemokratáknak 15, a konzervatív nemzeti Pro Patria-Res-Publicának (IRL) 14, a Liberális Pártnak 8, a Konzervatív Néppártnak pedig 7 helye lesz. Más párt nem érte el a bejutáshoz szükséges öt százalékot.

Valószínűleg Roivas miniszterelnök kap kormányalakítási megbízást, de szélesítenie kell a koalíciót, mert kizárólag a szociáldemokratákkal nem tud többségi kormányt alakítani. A nagyobb pártok mindeddig úgy nyilatkoztak, hogy nem hajlandók együttműködni az Észt Centrumpárttal, mert 2004-ben együttműködési megállapodást kötött Vlagyimir Putyin orosz elnök Egységes Oroszország Pártjával.

A választási részvételi arány 63,7 százalék volt, a legmagasabb 1995 óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×