eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A jóléti alapból támogatja az orosz kormány a finn atomerőmű építését

Az orosz kormány hitelt nyújt a Roszatom állami atomenergetikai konszernnek a Finnországba tervezett Hanhikivi-1 atomerőmű építési munkálataihoz. A kabinet döntése értelmében 2,4 milliárd eurót, de nem többet, mint 150 milliárd rubelt (1 rubel 4,04 forint) lehet erre a célra fordítani a Nemzeti Jóléti Alapból - olvasható az atomenergiainfo.hu honlapján.

A projektnek már tavaly odaítéltek 22 milliárd rubelt és a tervek szerint az idén további 35,5 milliárd, 2016-ban 51,2 milliárd, 2017-ben pedig 41,3 milliárd rubelt szánnak a finanszírozására.

Az orosz kormány a beruházást a kifizetődő infrastrukturális programok közé sorolta, és arra számít, hogy a megvalósítása 4,5 milliárd eurós bevételt hozhat az orosz állami költségvetésnek.

Az erőműépítésre tavaly decemberben mondott véglegesen igent a helsinki parlament, az előkészületek azonban már jóval korábban megkezdődtek. A finn építtető, a Fennovoima cégcsoport 2013 áprilisában lépett kapcsolatba a Roszatomhoz tartozó Rusatom Overseas társasággal. Noha a finn konszern előzőleg tárgyalt a japán Toshibával is, végül az oroszokat választotta partneréül.

A Fennovoima hatvan társtulajdonos cége közül 2013 novemberében 45 mondott igent a Roszatommal közös beruházási programra, a következő hónapban pedig megkötötték az építési szerződést. Ennek értelmében a Rusatom Overseas 34 százalékos tulajdonhányaddal a Fennovoima részvényesévé vált. Megegyeztek abban, hogy az észak-finnországi Pyhäjoki térségébe tervezett Hanhikivi-1 orosz technológiával épül, és rögzítették az együttműködés feltételeit, a Roszatom nukleáris fűtőanyagokat gyártó vállalata, a TVEL pedig a reaktor üzemanyag-ellátásáról kötött szerződést a finnekkel. A tervek szerint a Roszatom a Fennovoima-részvénycsomagjának arányában venné ki részét a befektetésből, vagyis a teljes kiadások mintegy harmadát állná. Az elképzelések értelmében 2024-ben kezdi meg működését a finnországi reaktor.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×