eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Süddeutsche Zeitung: Merkel és Hollande átfogó béketervet készít

A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint átfogó ukrajnai béketervet terjeszt elő kijevi és moszkvai tárgyalásain Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök. A német kormány cáfolta a lap jelentését.

Merkel és Hollande csütörtök este kezdtek tárgyalásokat Kijevben, de az általuk kidolgozott terv részleteiről nem közöltek semmit.

Az újság úgy tudja, a béketerv értelmében azonnali fegyvernyugvásról állapodnának meg és arról, hogy az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok autonómiát kapnának egy, a korábban tervezettnél jóval nagyobb területen - írja pénteken megjelenő számában a német lap, amely szerint Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter már csütörtöki rigai és varsói tárgyalásain is ehhez a tervhez próbált támogatást szerezni.

A tavaly szeptemberi minszki megállapodásoknak a nehézfegyverek kivonására és a fogolycserére vonatkozó része az új tervben is szerepel. A harcoló felek között akkor kijelölt elválasztó vonal azonban ma már nem tartható. A szeparatisták azóta közel 1500 négyzetkilométernyi területet foglaltak el, s ennek egy részét a béketerv figyelembe venné.

Petro Porosenko ukrán államfő számára a lap szerint egyértelművé akarják tenni, hogy ez az "utolsó esély" arra, hogy Ukrajnát megmentsék egy drámai katonai vereségtől és a gazdasági összeomlástól. Vlagyimir Putyin orosz elnököt ugyanakkor azzal fogják megfenyegetni, hogy a jövő héten újabb szankciókat léptetnek életbe Oroszországgal szemben.
A német kormány még az este cáfolta a Süddeutschen Zeitung jelentését. "Ez a jelentés téves" - mondta a dpa hírügynökségnek Berlinben a kormány egyik szóvivője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×