eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Japán és Mexikó kész katonákat küldeni az ENSZ békefenntartó műveleteibe

Japán és Mexikó belátható időn belül katonák küldésével bekapcsolódhat az ENSZ egyes békefenntartó küldetéseibe - jelentették be a két ország vezetői New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének ülésszaka alkalmából.

Tokió és Mexikóváros mindeddig nem küldött katonákat ilyen missziókba.

Japánban, ahol az alkotmány tiltja katonák külföldre küldését, a kormány most készíti elő a békefenntartó műveletekbe való bekapcsolódást engedő alaptörvény-módosítást - közölte Abe Sindzó miniszterelnök.

A mexikói hadsereg egyelőre szintén nem vesz részt semmilyen nemzetközi békefenntartó vagy humanitárius akcióban, elsődleges feladata a kábítószercsempészek elleni küzdelem. Enrique Pena Nieto elnök a Közgyűlésben személyesen jelentette be, hogy mostantól országuk kész bekapcsolódni az ENSZ kéksisakos misszióiba.

Az állam- és kormányfők New York-i ENSZ-értekezletének idején külön tanácskozást tartottak arról, hogyan lehet szembenézni azokkal a kihívásokkal, amelyeket a békefenntartó feladatok növekedése támaszt.

Hervé Ladsous, a világszervezet békefenntartásért felelős főtitkár-helyettese ezen üdvözölte a japán és mexikói bejelentést.

Egyelőre nem született döntés arról, hogy pontosan mely műveletekbe kapcsolódhatnának be japán és mexikói katonák.

Az idén egyébként minden eddiginél magasabbra, 130 ezer főre nőtt az ENSZ égisze alatt tevékenykedő békefenntartók száma, ők jelenleg a világ tizenhat országában teljesítenek szolgálatot. A világszervezet illetékesei emlékeztettek azonban arra, hogy emelkedik az olyan konfliktusok száma is, amelyek kezelése nemzetközi békefenntartást igényel.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×