eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ukrán-válság: Az Európa Tanács a párbeszéd természetes fóruma

Az Európa Tanács (ET) a párbeszéd természetes fóruma a mostani ukrán-orosz válság ügyében, hiszen olyan összeurópai szervezetről van szó, amelynek tagja a válságban érintett valamennyi fél - hangsúlyozta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter hétfőn Strasbourgban, az ET Parlamenti Közgyűlésének aznap kezdődött tavaszi ülésszakán.

A péntekig tartó ülésszak végleges napirendjének elfogadásakor a képviselők úgy döntöttek, hogy rendkívüli vitát tartanak szerda délután az ukrajnai demokratikus intézmények fenyegetettségéről, majd megvitatják csütörtökön azt az indítványt, amely az orosz ET-delegáció mandátumának felülvizsgálatára, illetve az oroszok szavazati jogának a felfüggesztésére irányul a Krím orosz bekebelezése miatt.

A parlamenti közgyűlési ülésszak nyitó napján az ET úgynevezett miniszteri bizottságának soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria külügyminisztere hangsúlyozta, hogy az ET támogatja az új ukrán kormányzatot a jogállamiságot szolgáló reformok megvalósításában, a kisebbségek védelmében és a választások előkészítésében. Az ET miniszteri szintű éves tanácskozását idén májusban Bécsben rendezik meg.

Kurz egyébként - a miniszteri bizottság elnökeként - már a hét végén közölte: a Kijevben járt ET-küldöttség azt állapította meg, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint nincs közvetlen veszély, nem indokolt az "akut aggodalom" az ukrajnai kisebbségek helyzetét illetően. Annak a veszélye azonban - tette hozzá - nem múlt el, hogy politikai célok szolgálatába állíthatják a kisebbségek ügyét. Az ET szakértői azt javasolják, hogy a kisebbségi ügyeket érintő jövőbeli jogszabály-változtatások - így például a nyelvtörvény módosítása - esetén az érintett lakossági csoportokkal összhangban, a nemzetközi szakemberek bevonásával cselekedjenek.

Az ET parlamenti közgyűlési ülésszakának nyitó ülésén - ahol a 47 ET-tagország törvényhozásából érkezett, különböző pártállású képviselők vannak jelen - Anne Brasseur, a közgyűlés elnöke elfogadhatatlannak, a nemzetközi jog súlyos, elítélendő megsértésének minősítette Oroszország krími katonai fellépését.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×