INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Pusztulnak a méhek Észak-Európában

InfoRádió / MTI
Az Egyesült Királyságban és Észak-Európa más részein súlyosabb a méhállomány pusztulása, mint a mediterrán országokban - ezt állapította meg az eddigi legátfogóbb, 17 európai országot vizsgáló tanulmány.

A téli pusztulás 2012-13-ban különösen magas volt Belgiumban (33,6 százalék) és Nagy-Britanniában (29 százalék). Tavasszal és nyáron viszont Franciaországban szökött a legmagasabbra, 13,6 százalékra a méhpusztulás aránya.

Az Európai Bizottság által megrendelt tanulmány a mézelő méheket vizsgálta, a darazsakat és a vadméheket nem tanulmányozták.

Az Epilobee néven futó tanulmány tíz százalékban határozta meg a pusztulás elfogadható küszöbét. Görögország, Olaszország és Spanyolország is azok között az országok között szerepelt, ahol a küszöb alatti volt a méhek elhullásának aránya.

Az egyes országokban a reprezentatív mintavétel alapján becsülték meg a pusztulás mértékét. Mind a 17 országban meghatározott szabályok szerint végezték az adatgyűjtést. A felmérés közel 32 ezer méhkolóniát érintett.

Az Európai Unió tavaly négy olyan, növényvédőszerekben használatos kémiai anyagot - neonikotionidokat - tiltott be, amelyeket összefüggésbe hoztak az Európa-szerte tapasztalható méhpusztulással. A kérdésben ugyanakkor heves tudományos vita dúl, sokan vélik úgy: további kutatásokra lenne szükség, hogy megállapítsák ezeknek a vegyi anyagoknak a hatását.

A Bizottság a növényvédőszerek hatását bele akarta foglalni az Epilobee-tanulmányba, ám a tagországok kormányai ezt leszavazták.

A címlapról ajánljuk