eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Pusztulnak a méhek Észak-Európában

Az Egyesült Királyságban és Észak-Európa más részein súlyosabb a méhállomány pusztulása, mint a mediterrán országokban - ezt állapította meg az eddigi legátfogóbb, 17 európai országot vizsgáló tanulmány.

A téli pusztulás 2012-13-ban különösen magas volt Belgiumban (33,6 százalék) és Nagy-Britanniában (29 százalék). Tavasszal és nyáron viszont Franciaországban szökött a legmagasabbra, 13,6 százalékra a méhpusztulás aránya.

Az Európai Bizottság által megrendelt tanulmány a mézelő méheket vizsgálta, a darazsakat és a vadméheket nem tanulmányozták.

Az Epilobee néven futó tanulmány tíz százalékban határozta meg a pusztulás elfogadható küszöbét. Görögország, Olaszország és Spanyolország is azok között az országok között szerepelt, ahol a küszöb alatti volt a méhek elhullásának aránya.

Az egyes országokban a reprezentatív mintavétel alapján becsülték meg a pusztulás mértékét. Mind a 17 országban meghatározott szabályok szerint végezték az adatgyűjtést. A felmérés közel 32 ezer méhkolóniát érintett.

Az Európai Unió tavaly négy olyan, növényvédőszerekben használatos kémiai anyagot - neonikotionidokat - tiltott be, amelyeket összefüggésbe hoztak az Európa-szerte tapasztalható méhpusztulással. A kérdésben ugyanakkor heves tudományos vita dúl, sokan vélik úgy: további kutatásokra lenne szükség, hogy megállapítsák ezeknek a vegyi anyagoknak a hatását.

A Bizottság a növényvédőszerek hatását bele akarta foglalni az Epilobee-tanulmányba, ám a tagországok kormányai ezt leszavazták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×