eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

EP-választás: Az osztrák államfő Mölzer visszalépését követeli

Andreas Mölzernek, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti listavezetőjének a visszalépését sürgeti Heinz Fischer osztrák szociáldemokrata államfő egy helyi napilapnak adott interjúban.

Az államfő az Oberösterreichische Nachrichten című osztrák lapnak leszögezte: annak, aki a EU szabályait a náci rendszer szabályrendszeréhez hasonlítja és az EU kapcsán "négerkonglomerátumról" beszél, nincs helye az Európai Parlamentben. "Összekötni a liberalizmussal a náci rezsimet, amelyben nem volt szükség semmilyen szabályozásra ahhoz, hogy embereket koncentrációs táborba küldjenek, s ezzel háborús bűntetteket kövessenek el..., olyan szellemi beállítottságról tanúskodik, amely egyértelmű nemet vált ki belőlem" - nyilatkozta a lap keddi számában megjelenő interjúban az államfő. Fischer úgy látja, az FPÖ-nek is lassan "derengeni kezd", hogy ezzel az üggyel átléptek egy határt.

A Süddeutsche Zeitung című német lap beszámolója szerint Mölzer egy februári bécsi könyvbemutatón párhuzamot vont az Európai Unió és a náci rezsim között. Úgy fogalmazott, hogy az EU olyan diktatúra, amelyhez képest "a Harmadik Birodalom szabályok nélküli és liberális" volt.

Mölzer kijelentése miatt az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek együttesen fogalmaztak meg éles kritikát. Norbert Darabos, az SPÖ ügyvivője felszólította Heinz-Christian Strachét, az FPÖ elnökét, hogy "cselekedjen végre". Az ÖVP főtitkára, Gernot Blümel kijelentette: a "tétovázás és a vonakodás" azt mutatja, hogy Strache megtűri pártjában az ilyen nyilatkozatokat.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×