INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

EP-választás: Az osztrák államfő Mölzer visszalépését követeli

InfoRádió / MTI
Andreas Mölzernek, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti listavezetőjének a visszalépését sürgeti Heinz Fischer osztrák szociáldemokrata államfő egy helyi napilapnak adott interjúban.

Az államfő az Oberösterreichische Nachrichten című osztrák lapnak leszögezte: annak, aki a EU szabályait a náci rendszer szabályrendszeréhez hasonlítja és az EU kapcsán "négerkonglomerátumról" beszél, nincs helye az Európai Parlamentben. "Összekötni a liberalizmussal a náci rezsimet, amelyben nem volt szükség semmilyen szabályozásra ahhoz, hogy embereket koncentrációs táborba küldjenek, s ezzel háborús bűntetteket kövessenek el..., olyan szellemi beállítottságról tanúskodik, amely egyértelmű nemet vált ki belőlem" - nyilatkozta a lap keddi számában megjelenő interjúban az államfő. Fischer úgy látja, az FPÖ-nek is lassan "derengeni kezd", hogy ezzel az üggyel átléptek egy határt.

A Süddeutsche Zeitung című német lap beszámolója szerint Mölzer egy februári bécsi könyvbemutatón párhuzamot vont az Európai Unió és a náci rezsim között. Úgy fogalmazott, hogy az EU olyan diktatúra, amelyhez képest "a Harmadik Birodalom szabályok nélküli és liberális" volt.

Mölzer kijelentése miatt az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek együttesen fogalmaztak meg éles kritikát. Norbert Darabos, az SPÖ ügyvivője felszólította Heinz-Christian Strachét, az FPÖ elnökét, hogy "cselekedjen végre". Az ÖVP főtitkára, Gernot Blümel kijelentette: a "tétovázás és a vonakodás" azt mutatja, hogy Strache megtűri pártjában az ilyen nyilatkozatokat.

A címlapról ajánljuk