INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Nagy erőkkel keresik az eltűnt repülőgép feketedobozát

InfoRádió / MTI
Nagy erőkkel keresik az eltűnt malajziai utasszállító repülőgép feketedobozát, de a hatóságok vasárnap még mindig nem tudták megerősíteni, hogy az Indiai-óceán déli részén az előző nap észlelt pulzáló jelek valóban a Malaysian Airlines március 8-án 239 emberrel a fedélzetén eltűnt gépétől származik-e.

A Haihszün 01 nevű kínai hajó a déli szélesség 25. foka és a keleti hosszúság 101. foka környékén - Angus Houstonnak, a kutatást összehangoló ügynökség vezetőjének vasárnapi tájékoztatása szerint - egymástól hozzávetőleg két kilométerre fogott jeleket 37,5 kiloherzes frekvencián. A hajó mindössze pár pillanatig észlelte az első jelet, a másodikat viszont 90 másodpercig. Az Airbus repülőgépgyártó vállat szerint ez jellegzetes frekvencia egy vízben lévő feketedoboznál.

Perth-i sajtótájékoztatóján Houston közölte, hogy vasárnap az Ocean Shield ausztrál hajó is észlelt egy jelet, de egyelőre nem tudnak részleteket.

A jelek jó nyomot jelentenek, de még mindig nem biztos, hogy az eltűnt géptől származnak - hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, hét ország repülőgépei, valamint kifinomult, a feketedobozok megtalálására alkalmas műszerekkel felszerelt hajók vesznek részt a keresésben. A térségben azonban nagyon mély az óceán, ami megnehezíti a kutatást. "Az óceánban rengeteg zaj van" - intett óvatosságra Angus Houston.

A feketedoboz akkumulátorai várhatóan hétfőn lemerülnek, azután még nehezebb lesz megtalálni a gépet.

Angus Houston arról is beszélt, hogy a szakértők felülvizsgálták a gép lehetséges útvonaláról szóló feltételezéseket, azt gondolják ugyanis, hogy az utasszállító a korábban gondoltnál nagyobb sebességgel haladhatott, vagyis a mostaninál délebbre is keresni kell a roncsokat. A kutatás eddig Perth-től mintegy 1700 kilométerre északnyugatra folyt.

A Boeingnek március 8-án veszett nyoma, miközben 239 emberrel a fedélzetén Kuala Lumpurból Pekingbe tartott.

A hatóságok továbbra sem zárják ki, hogy műszaki hiba okozta a tragédiát, ugyanakkor úgy vélik, több jel - köztük a gép kommunikációjának megszűnése - arra utal, hogy az MH370-es járatot szándékosan téríthették el eredeti útvonalától több ezer kilométerrel.

A címlapról ajánljuk