eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nagy erőkkel keresik az eltűnt repülőgép feketedobozát

Nagy erőkkel keresik az eltűnt malajziai utasszállító repülőgép feketedobozát, de a hatóságok vasárnap még mindig nem tudták megerősíteni, hogy az Indiai-óceán déli részén az előző nap észlelt pulzáló jelek valóban a Malaysian Airlines március 8-án 239 emberrel a fedélzetén eltűnt gépétől származik-e.

A Haihszün 01 nevű kínai hajó a déli szélesség 25. foka és a keleti hosszúság 101. foka környékén - Angus Houstonnak, a kutatást összehangoló ügynökség vezetőjének vasárnapi tájékoztatása szerint - egymástól hozzávetőleg két kilométerre fogott jeleket 37,5 kiloherzes frekvencián. A hajó mindössze pár pillanatig észlelte az első jelet, a másodikat viszont 90 másodpercig. Az Airbus repülőgépgyártó vállat szerint ez jellegzetes frekvencia egy vízben lévő feketedoboznál.

Perth-i sajtótájékoztatóján Houston közölte, hogy vasárnap az Ocean Shield ausztrál hajó is észlelt egy jelet, de egyelőre nem tudnak részleteket.

A jelek jó nyomot jelentenek, de még mindig nem biztos, hogy az eltűnt géptől származnak - hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, hét ország repülőgépei, valamint kifinomult, a feketedobozok megtalálására alkalmas műszerekkel felszerelt hajók vesznek részt a keresésben. A térségben azonban nagyon mély az óceán, ami megnehezíti a kutatást. "Az óceánban rengeteg zaj van" - intett óvatosságra Angus Houston.

A feketedoboz akkumulátorai várhatóan hétfőn lemerülnek, azután még nehezebb lesz megtalálni a gépet.

Angus Houston arról is beszélt, hogy a szakértők felülvizsgálták a gép lehetséges útvonaláról szóló feltételezéseket, azt gondolják ugyanis, hogy az utasszállító a korábban gondoltnál nagyobb sebességgel haladhatott, vagyis a mostaninál délebbre is keresni kell a roncsokat. A kutatás eddig Perth-től mintegy 1700 kilométerre északnyugatra folyt.

A Boeingnek március 8-án veszett nyoma, miközben 239 emberrel a fedélzetén Kuala Lumpurból Pekingbe tartott.

A hatóságok továbbra sem zárják ki, hogy műszaki hiba okozta a tragédiát, ugyanakkor úgy vélik, több jel - köztük a gép kommunikációjának megszűnése - arra utal, hogy az MH370-es járatot szándékosan téríthették el eredeti útvonalától több ezer kilométerrel.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×