INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Japán lelöveti az észak-koreai rakétákat

InfoRádió / MTI
A tokiói kormány utasította a fegyveres erőket, hogy lőjenek le minden olyan észak-koreai rakétát, amely Japán területét fenyegeti - jelentette a helyi média vasárnap, másfél héttel azután, hogy Phenjan két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tengerre.

Onodera Icunori japán nemzetvédelmi miniszter csütörtökön rendelte el az intézkedést a március 26-i rakétakilövésekre adott válaszul - írta a Kyodo japán hírügynökség egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrásra hivatkozva.

A miniszteri rendeletet követően egy Aegis típusú rakétavédelmi rendszerrel ellátott rombolót vezényeltek a Japán-tengerre, mivel a két, 1300 kilométert megtenni képes Rodong rakéta alkalmas lett volna arra, hogy elérje a szigetország területének nagy részét.

Szakértők szerint a döntést azért nem hozták nyilvánosságra, mert a kormány nem akarta veszélybe sodorni a Tokió és Phenjan közötti, március végén felújított tárgyalásokat.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy 2017-ig két újabb, rakétavédelmi rendszerrel ellátott rombolóval erősíti japáni jelenlétét az amerikai hadsereg az észak-koreai rakétakísérletek miatt.

A címlapról ajánljuk