eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Japán lelöveti az észak-koreai rakétákat

A tokiói kormány utasította a fegyveres erőket, hogy lőjenek le minden olyan észak-koreai rakétát, amely Japán területét fenyegeti - jelentette a helyi média vasárnap, másfél héttel azután, hogy Phenjan két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tengerre.

Onodera Icunori japán nemzetvédelmi miniszter csütörtökön rendelte el az intézkedést a március 26-i rakétakilövésekre adott válaszul - írta a Kyodo japán hírügynökség egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrásra hivatkozva.

A miniszteri rendeletet követően egy Aegis típusú rakétavédelmi rendszerrel ellátott rombolót vezényeltek a Japán-tengerre, mivel a két, 1300 kilométert megtenni képes Rodong rakéta alkalmas lett volna arra, hogy elérje a szigetország területének nagy részét.

Szakértők szerint a döntést azért nem hozták nyilvánosságra, mert a kormány nem akarta veszélybe sodorni a Tokió és Phenjan közötti, március végén felújított tárgyalásokat.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy 2017-ig két újabb, rakétavédelmi rendszerrel ellátott rombolóval erősíti japáni jelenlétét az amerikai hadsereg az észak-koreai rakétakísérletek miatt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×