eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Krím - Hamarosan kivonják az ukrán katonák egy részét a Krím félszigetről

Az ukrán vezetés hamarosan döntést hoz az ukrán fegyveres erők néhány egységének kivonásáról a Krím félszigetről - közölte Ihor Tenyuh védelmi miniszter vasárnap, újságíróknak nyilatkozva a kormány ülése előtt.

A tárca vezetője nem pontosította, hány ukrán katonát készülnek kivonni. Annyit mondott, hogy a katonák családjait is evakuálják.

Megerősítette ugyanakkor, hogy a félszigeten az orosz katonák valóban elfoglaltak több ukrán hadihajót. Kijelentette, hogy a parancsnokok utasítást kaptak a fegyverhasználatra. A katonáiknak azonban nem adtak tűzparancsot azért, hogy elkerüljék a vérontást.

Krími oroszbarát fegyveresek és az orosz hadsereg speciális egysége szombaton foglalták el a Szlavutics ukrán hadihajót a szevasztopoli kikötőben. Előtte csütörtökön három korvettet kerítettek az orosz erők hatalmukba Szevasztopolnál: a Ternopilt, a Luckot és a Hmelnickijt.

A miniszter cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint, a Krímben tartózkodó ukrán hadihajókon nincs fegyverzet, és kérte az újságírókat, hogy ne közöljenek efféle valótlan információkat.

Kérem, hogy ne tegyenek közé olyasmiket, hogy a hajókon nincs élelmiszer, hogy a Konsztyantin Olsanszkij partraszállító hajón a katonák csak botokkal lennének felfegyverkezve. Ezek teljes képtelenségek, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Az Olsanszkij teljes fegyverzettel rendelkezik, és a legénységnek lőfegyverei vannak" - szögezte le Tenyuh.

Közben Dmitro Timcsuk, az "Információs Ellenállás" nevű ukrán csoport egyik szervezője a Facebook közösségi portálon keresztül a csoport operatív értesüléseire hivatkozva közölte: az orosz csapatok azt az utasítást kapták, hogy március 25-ig "tisztítsák meg a félszigetet az ellenszegülő ukrán egységektől".

Ukrán médiaértesülések szerint az oroszok újabb ukrán tisztet ejtettek foglyul. Õrizetbe vették V. M. Demjanenko fregattkapitányt (alezredest), az A4398-as szevasztopoli egység parancsnokát. Szombaton Julij Mamcsurt, a Szevasztopolnál lévő belbeki ukrán légitámaszpont parancsnokát tartóztatták le, továbbá egy napja eltűnt Ihor Voroncsenko vezérőrnagy, az ukrán haditengerészet helyettes parancsnoka, a parti őrség vezetője.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×