eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megsebesült az ukrán ellenzék egyik vezetője egy kijevi összecsapásban

Súlyos sérüléssel kórházba vitték Jurij Lucenko volt ukrán belügyminisztert, az ellenzéki tüntetések egyik fő szervezőjét, miután a rohamrendőrök szombatra virradó éjjel megverték a tüntetők és a rendőrség egy kijevi összecsapásában.

Felesége, Irina az ellenzéki Hromadske televíziónak azt mondta, hogy Lucenko fejsérüléseket szenvedett a rohamrendőrök gumibotos ütlegelésétől, amikor megpróbálta megakadályozni, hogy a rendőrök és a tüntetők egymásnak essenek. Szavai szerint férje intenzív osztályra került és megfigyelés alatt tartják.

Az ellenzéki politikus koponyasérülést, agyrázkódást szenvedett és bőr alatti vérömlenyek vannak a fején - írta tsn.ua ukrán hírportál.

Ukrajna vezető emberi jogi tisztségviselője azt közölte, hogy a rendőri ütlegek miatt további tíz embert kellett kórházba szállítani.

Péntek este több száz tüntető gyűlt össze az egyik kijevi bírósági épületnél, hogy megakadályozzák három elítélt börtönbe szállítását. A bírák előzőleg hat évi börtönre ítéltek három szélsőséges nacionalistát, akik a vád szerint 2011-ben fel akarták robbantani a kijevi repülőtér közelében álló Lenin-szobrot.

Szemtanúk szerint a bíróságnál kialakult feszült helyzetben Lucenko és felesége beszállt a Berkutnak nevezett ukrán rohamrendőrség egyik autóbuszába, s arról győzködte a rendőröket, hogy teljesítsék a tiltakozók követelését. Amikor kiszállt, néhány tüntető elkezdte "hintáztatni" az egyik autóbuszt, mire a Berkut tagjai rávetették magukat a közelben állókra, Lucenko pedig megpróbált a két fél közé állni.

Az orosz állami tévé híradása szerint a tüntetők kövekkel támadtak a rohamrendőrökre, akik válaszul könnygázt vetettek be.
Az ukrán hatóságok szerint több rendőr is megsebesült az összecsapásban. Az ügyészség vizsgálatot indított a volt belügyminiszter bántalmazása ügyében "szolgálati hatáskör túllépésének" gyanújával. A zavargás több résztvevője ellen ugyanakkor eljárást indítottak garázdaság, hatósági személy elleni erőszak és a bírói szervek munkájának akadályozása címén.

A 49 éves Lucenko belügyminiszter volt a bebörtönzött Julija Timosenko volt kormányfő nyugatbarát kormányában, 2010-ben őt is bebörtönözték, s tavaly áprilisban szabadult Brüsszel nyomására. A sérülésével járó incidens vélhetően ismét tápot ad az ellenzék Viktor Janukovics elnökkel szembeni haragjának. Az ellenzék vasárnap tartja következő nagygyűlését Kijev központjában.

Janukovics novemberben váratlanul visszalépett Ukrajna európai uniós társulási szerződésének aláírásától. Moszkva három héttel később több milliárd dolláros pénzügyi támogatásról írt alá megállapodást a kijevi vezetéssel, és jelentősen engedett az orosz gázszállítások árából, kisegítve ezzel a súlyos pénzügyi helyzetben lévő Ukrajnát. Az ellenzék azóta is tüntet a kormány Európai Uniótól való elfordulása miatt, és a kormány lemondását követeli.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×