eur:
389.54
usd:
361.84
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Alig érdeklődnek a kettős állampolgárság iránt Csehországban

Bár Csehországban január elsejétől immár hivatalosan is lehetővé vált a kettős állampolgárság, egyelőre csekély az érdeklődés az új jogszabály iránt.

Az új szabályozás szerint a kettős állampolgárság joga automatikusan megilleti azokat a cseh állampolgárokat, akik önkéntesen felveszik egy másik ország állampolgárságát.

Az önálló Cseh Köztársaság megalakulása, azaz 1993 óta mostanáig olyan szabályozás volt hatályban, amely szerint egy új állampolgárság felvételével az emberek automatikusan elveszítették cseh állampolgárságukat. Ez alól csak azok jelentettek kivételt, akiknek külföldi állampolgár volt a házastársa. Egy, a kilencvenes évek végén megkötött kormányközi szerződés alapján ugyanakkor cseh-szlovák viszonylatban azonban már eddig is lehetséges volt a kettős állampolgárság.

Az új jogszabály szerint az emigránsoknak, illetve leszármazottaiknak a cseh állampolgárság kérvényezésekor nem kell lemondaniuk az addigi állampolgárságukról, és nem követelmény a csehországi lakhely sem.

"Sokan nem önként távoztak külföldre, s állampolgárságukat elvették. A cseh állampolgárság újrafelvételének lehetősége ezért sokak számára erős erkölcsi jelentőséggel bír - állítják a szakértők.

A prágai külügyminisztérium becslése szerint a határokon túl mintegy kétmillió cseh él. A hatóságok azt állítják, elsősorban az egyesült államokbeli és a kanadai csehek körében van nagyobb érdeklődés a cseh állampolgárság felvétele iránt. Nem titok, hogy ennek többnyire anyagi okai vannak, az emigránsok egy része szeretné visszaszerezni egykori vagyonát.

Ugyanakkor tény az is, hogy a külföldiek számára megnehezült a cseh állampolgárság megszerzése, mert az eddigiektől eltérően sokkal szigorúbb vizsgákat kell tenniük például a csehországi ismeretekből.

A csehországi magyarok számára a jogszabály életbe lépése azt jelenti, hogy gond nélkül felvehetik a magyar állampolgárságot is. Számos csehországi magyarnak már évek óta van szlovák állampolgársága is.

A prágai magyar nagykövetség, elsősorban a legnagyobb csehországi magyar szervezet, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségén keresztül már jó előre tájékoztatást adott ki a magyar állampolgárság felvételének feltételeiről. Ez megjelent a Prágai Tükör című kéthavi folyóiratban és megtalálható a szövetség honlapján is. Fülöp Andrea prágai magyar konzul ugyanakkor személyesen is meglátogatott néhány alapszervezetet, hogy tájékoztatást adjon a témában.

A csehországi magyarok körében a magyar állampolgárság felvétele állandó beszédtéma. Hogy valójában milyen lesz az érdeklődés ez iránt, az csak a következő hónapokban derül ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×