eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elmarad az általános sztrájk a román egészségügyben

Elmarad az általános sztrájk a román egészségügyben, miután a dolgozók kéréseinek részben eleget tett a bukaresti kormány.

A csütörtökre tervezett sztrájk törlését Leonard Barascu, az egészségügyben dolgozók érdekeit védő Sanitas szakszervezet elnöke jelentette be szerdán. Hozzátette, ezzel véget ért a munkaügyi konfliktus, hiszen a Sanitas vezetői és a minisztérium képviselői aláírták az ágazati kollektív munkaszerződést.

Eugen Nicolaescu román egészségügyi miniszter a bukaresti kormány szerdai ülését követően bejelentette: mintegy 1200 állást hirdethetnek meg a munkaerőhiány által sújtott kórházak, mivel a kabinet feloldotta a létszámstopot.

A kormány az orvosok és az ápolók hétvégi pótlékainak kifizetésére vonatkozó kérést is teljesítette. A miniszter kifejtette, hogy módosították az idei 103-as sürgősségi kormányrendeletet, amely a közalkalmazottak 2014-es bérezését szabályozza. A miniszter szerint a rendelet eredeti szövege félreértésekre adhatott volna okot, mert nem tisztázta eléggé, mi a különbség az egy héten öt napot dolgozó közalkalmazottak, illetve az orvosok és az ápolók helyzete között, akik a hét valamennyi napján szolgálatot teljesítenek. A szerdán elfogadott módosítás nyomán világossá tették a szóban forgó rendelkezést - magyarázta a miniszter.

A szaktárca 200 millió lejt (közel egymilliárd 350 millió forint) is kiutalt az egészségügyi biztosítónak, hogy ez utóbbi több pénzt adhasson a kórházaknak. A miniszter szerint így elkerülhető, hogy kórházak újból adósságokkal zárják az idei évet.

Az orvosok és ápolók hétfőn kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, és csütörtökre terveztek általános munkabeszüntetést. Magasabb béreket kértek, és azt is követelték, hogy az ágazat finanszírozása érje el a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát (a jelenlegi mintegy 4 százalék helyett). E két követelésüket a kormány nem teljesítette.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×