eur:
385.31
usd:
354.85
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Megalakult a cseh parlament új alsóháza

Megalakult hétfőn a cseh parlament új alsóháza. Csehországnak több mint négy hónap után van újra képviselőháza, miután az előző testület júliusban a Petr Necas vezette jobbközép kormány bukása következtében feloszlatta önmagát.

Az októberi előre hozott választás eredménye alapján a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) 50, az IGEN (ANO) mozgalomnak 47, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) 33, a TOP 09 pártnak 26, a Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) 16, míg a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) és a Virradás (Úsvit) mozgalomnak egyaránt 14-14 képviselője van a 200 tagú testületben.

A képviselők az alakuló ülés kezdetén letették az alkotmány által előírt esküt, jóváhagyták a jelölő és mandátumvizsgáló bizottságot, majd a házszabály szerint az ülést 48 órára megszakították. A törvény ennyi időt engedélyez a pártoknak, hogy jelölteket állítsanak a ház elnökségébe, valamint az egyes bizottságokba.

Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke bejelentette, hogy pártja Jan Hamáceket jelöli a házelnöki tisztségre. Hamácek korábban a testület alelnöke volt. Megválasztása biztosra vehető, hiszen a körvonalazódó kormánykoalíciónak - CSSD, IGEN, KDU-CSL - együttesen 111 képviselője van az alsóházban.
Az új képviselőházban az elnöknek várhatóan négy alelnöke lesz, és a korábbi időszakhoz hasonlóan 17 szakbizottság fog működni.

A parlament új vezetőiről nagy valószínűséggel már szerdán szavaznak a képviselők.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×