INFORÁDIÓ
2022. augusztus 19. péntek
Huba

A francia szocialisták szabályozzák a választók szervezett szállítását

InfoRádió / MTI

A francia Szocialista Párt (PS) választási bizottsága a választók szervezett buszoztatása kapcsán kedden arra kérte a jelölteket, hogy tartsák tiszteletben az erkölcsi szabályokat a dél-franciaországi Marseille-ben a kormánypárt polgármesterjelöltjének előválasztásán.

A párt belső hatósága közleményében arra emlékeztetett, hogy a "választók busszal vagy gépkocsival történő utaztatásának a legszigorúbb pártatlanság mellett kell történnie: az egyik jelölt javára történő megkülönböztető jelzés vagy plakát kitűzése nélkül". A szervezők azt is leszögezik, hogy "a választókra egyéni alapon semmilyen erkölcsi nyomás nem gyakorolható, a szabályoknak megfelelően".

A jövő tavaszi önkormányzati választásokra való felkészülés jegyében Franciaország második legnagyobb városában vasárnap rendezték meg a szocialisták a polgármesterjelöltjük előválasztásának első fordulóját, amelyben minden baloldali érzelmű helyi lakos részt vehetett. A francia hírtelevíziókban egyes jelöltek szószólói arra panaszkodtak, hogy az egyik jelölt, Samia Ghali szervezetten szállította az északi elővárosokból - amelyeknek egyébként szenátora - az embereket a választóhelyiségekbe.

Ghali a várakozásokkal ellentétben, nagy meglepetésre a szavazatok 25,25 százalékával megnyerte az első fordulót, ami legfőbb ellenfele, Marie-Arlette Carlotti miniszter szerint a szervezett buszoztatásnak köszönhető. A tucatnyi járművön, amelyek egész nap szállították az embereket a szavazóhelyiségekbe, fel volt tüntetve a szenátor neve.

"Megszerveztük a szállítást és vállalom is" - mondta a jelölt a választás napján az I-télé hírtelevízióban. Samia Ghali arra hivatkozott, hogy vasárnap alig van tömegközlekedés Marseille-ben, ezért segíteni akart elsősorban az idős embereknek abban, hogy eljussanak a szavazókörökbe.

A választási bizottság illetékesei vasárnap arra emlékeztettek, hogy a szervezett buszoztatás nem sérti a választási szabályokat, de morálisan kifogásolható. René Stefanini, a választási bizottság vezetője azt is kérte, hogy a jelöltek más hivatalos választásokhoz hasonlóan a választás napján ne kommentálják a voksolást a szavazóhelyiségekben. A marseille-i szocialisták jelöltjei vasárnap ugyanis egész nap bírálták a pártjuk által rendezett előválasztás szervezetlenségét.

A baloldali polgármester-jelöltség a második fordulóban jövő vasárnap Samia Ghali és Patrick Mennucci képviselő között fog eldőlni, aki az első fordulóban a szavazatok 20,65 százalékát nyerte el. A győztes lesz a kihívója Jean-Claude Gaudinnek, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) országosan ismert politikusának, aki 18 éve irányítja Marseille önkormányzatát.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018