eur:
389.64
usd:
362.09
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Újabb hajószerencsétlenség Lampedusánál - "A Földközi-tenger temetővé vált"

Eddig harminchárom holttestet emeltek ki a Szicíliai-csatornából, miután péntek este illegális bevándorlókat szállító újabb hajó borult fel Málta és Lampedusa között - jelentették az olasz hatóságok.

A halálos áldozatok számáról egyelőre nincsenek pontos információk, hiszen a hajótörést szenvedett utasok közül még soknak ismeretlen a sorsa. Annyit lehet tudni, hogy a bevándorlókat szállító hajón mintegy 250-en utaztak, amikor a jármű Szicília és Tunézia között, Máltától 70 mérföldre felborult. Egy máltai hajónak százötven menekültet sikerült felvennie fedélzetére, további ötvenet a haditengerészet mentett ki.

Az első jelentések mintegy ötven halottról szóltak, egyelőre azonban csak harminchárom tetemet sikerült kiemelni a tengerből a haditengerészet, a parti őrség és a pénzügyőrség motoros vízi járműveinek. A bajbajutottak közül néhányat helikopterrel szállítottak Lampedusa szigetére, ahol kórházi kezelést kaptak.

A Szicíliától délre fekvő Lampedusa sziget térségében a múlt héten hasonló szerencsétlenség történt. Egy afrikai menekülteket szállító embercsempész hajó múlt csütörtök hajnalban kigyulladt és elsüllyedt. A halottak száma 312 volt. A Líbiából indult csempészhajó fedélzeten mintegy 500, főként szomáliai és eritreai menekült tartózkodott.

"Hány életnek kell vesznie még ahhoz, hogy Európa végre ráébredjen, mennyire kritikus a helyzet a Földközi-tengeren?" - idézte szombaton az ANSA olasz hírügynökség Joseph Muscat máltai miniszterelnököt, aki felhívást intézett Brüsszelhez. Ebben felszólítja az Európai Uniót, hogy ne húzza tovább az időt, az üres szavakról térjen át a konkrét tettekre.

"A Földközi-tenger temetővé vált" - állapította meg a máltai kormányfő az olasz hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Ezekben a napokban tárgyalják újra az olasz parlamentben az érvényben lévő bevándorlási törvényt. A szenátus jogi bizottsága áldását adta szerda este az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom módosító indítványára, amelyet Enrico Letta kormánya is támogat. Eszerint az illegális beutazás a jövőben nem számít bűncselekménynek. A hatályos bevándorlási törvény értelmében ugyanis az olasz területre törvénytelenül belépők bűntettet követnek el, akárcsak azok, akik segítik az illegális bevándorlók beutazását. A jobbközép erők viszont hevesen ellenzik az eddigi jogszabály drákói szigorának enyhítését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×