eur:
389.18
usd:
363.85
bux:
68140.32
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kifütyülték Barrosót Lampedusán

Dühös bekiabálásokkal fogadták szerdán José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét és Enrico Letta olasz kormányfőt a földközi-tengeri Lampedusán; a szigetlakók azzal vádolják az EU-t, hogy magára hagyta őket a menekültáradattal folytatott küzdelmében.

"Szégyelljétek magatokat", "Gyilkosok" - kiáltozta szigetlakók egy kisebb csoportja, mely a vendégek fogadására gyűlt össze a repülőtéren szűk egy héttel az afrikai menekülteket szállító embercsempész hajó katasztrófája után.

A tiltakozás folytatódott, amikor a küldöttség belépett abba a hangárba, ahol az áldozatok koporsóit helyezték el.

Barrosót és Lettát több más magas rangú politikus kísérte, köztük Cecilia Malmström uniós belügyi biztos, valamint Angelino Alfano olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes.

A demonstrálók transzparenseiken azzal vádolták az EU-t, hogy magára hagyta Lampedusát a menekültáradattal folytatott küzdelmében.

A tiltakozók bírálták Barrosót és Malmströmöt amiatt is, hogy látogatásukon nem szerepel a menekülttábor megtekintése. A táborban 800 menekültet helyeztek el, noha legfeljebb 250 ember elszállásolására alkalmas.

Giusi Nicolini lampedusai polgármester úgy vélte, a befogadótábor megtekintése elengedhetetlen ahhoz, hogy az olasz és európai vezetők megfelelő képet kapjanak arról a tragédiáról, amely a szigeten zajlik. "Azt hiszem, hogy az olasz kormánynak bocsánatot kell kérnie a gyerekektől és a túlélőktől azért, ahogyan országunk kezeli őket. Csak ezt követően kérhetjük Európától, hogy vállalja saját felelősségét" - jelentette ki.

Helyi és olasz kormányzati források szerint biztonsági okokból lehetetlen lenne látogatást szervezni a túlzsúfolt menekülttáborba. A többnapos esőzések után a tábor sártengerré változott. A menekültek körében nagy a feszültség, követelik, hogy vigyék őket máshová.

Mintegy háromórás látogatásuk során az olasz és EU-illetékesek a sziget mólóján találkozni fognak a parti őrséggel is. Lampedusai halászok ez alkalomból tiltakozásul megszólaltatják hajóik szirénáit. Később Barroso egy légi bázison olasz biztonsági erők és nem kormányzati szervezetek képviselőivel, valamint helyi illetékesekkel tárgyal, mielőtt szíriai, szomáliai és eritreai menekültek egy csoportjával találkozna, majd sajtóértekezletet tart.

Malmström kedden, az EU-országok belügyminisztereinek luxembourgi találkozóján "Ciprustól Spanyolországig" húzódó, átfogó földközi-tengeri határrendészeti művelet megindítását javasolta. Felszólította a tagországokat, bocsássanak a Frontex, az uniós határrendészeti ügynökség rendelkezésére hajókat, repülőgépeket és főként pénzt, hogy képes legyen a művelet megindítására.

Mario Mauro olasz védelmi miniszter több forrást követelt az EU-tól a Frontex számára, hogy az ügynökség hatékonyabban működhessen. A miniszter egyúttal dicsérte az olasz haditengerészet és parti őrség teljesítményét, amely szavai szerint tíz év alatt több mint 120 ezer menekült életét mentette meg.

A Fortresse Europe internetes oldal adatai szerint 1994 óta 6825-en lelték halálukat a Lampedusa körüli vizeken. Sorsukat általános közöny övezi, miközben csupán egyetlen évben, 2011-ben 2352-en fulladtak a tengerbe.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×