eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Összehangolt robbantássorozat Bagdadban

Összehangolt robbantások rázták meg hétfő este az iraki fővárost, a detonációk következtében legalább 38 ember veszítette életét.

A merényleteket eddig egyetlen csoport sem vállalta magára, azonban a támadás mögött az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű szárnyát sejtik, ugyanis a sorozatos robbantás a csoport akcióinak jellegzetességeit viselte magán.

Rendőrségi jelentések szerint az elkövetők nyolc különböző negyedben robbantottak. A merénylők az esetek többségében autókba rejtett pokolgépeket használtak.

A legvéresebb merényletet a főként síiták lakta Huszeiníja negyed piacán és annak parkolójában követték el, de Bagdad belvárosi negyedében is robbantottak. Autóba rejtett pokolgépek robbantak Zafaranija és egy másik, szintén síiták által lakott negyedben. A terrorszervezet a kelet-bagdadi al-Obeidi negyedben is merényletet hajtott végre.

A nap folyamán nem csak síita, hanem vegyes és kifejezettem szunniták által lakott városrészekben is követtek el támadásokat: név nélkül nyilatkozó kórházi tisztségviselők megerősítették az áldozatok számáról szóló híreket.

Ugyancsak hétfőn egy másik rajtaütést is elkövettek Bagdadban, amelyben a kormány által támogatott szunnita as-Sahva nevű milícia öt tagja halt meg, tízen pedig megsebesültek. Az as-Sahva támogatja a kormány terroristák elleni küzdelmét, és ezért gyakori célpontja az al-Kaida támadásainak.

Az amerikai csapatok kivonása után másfél évvel az utóbbi évek legvéresebb erőszakhulláma pusztít Irakban, szeptemberben mintegy hatszázhetven, az év eleje óta több mint négyezer-ötszáz embert öltek meg az iraki ENSZ-misszió jelentése szerint. Félő, hogy az ország visszacsúszik a polgárháborúba, amely 2006-2007-ben érte el csúcspontját.

Megfigyelők szerint a fékevesztett fegyveres terrortámadások azt jelzik, hogy a belpolitikai zűrzavar és a szomszédos Szíriában zajló polgárháború miatt Irakban ismét kiéleződtek a vallási ellentétek a kisebbségben lévő szunniták és a többségi síiták között.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×