eur:
389.51
usd:
361.9
bux:
68608.64
2024. május 7. kedd Gizella

Nato-katonák haltak meg Afganisztánban

A szövetséges erők négy katonája meghalt egy hadműveletben, míg egy ötödikkel biztonsági őr végzett Afganisztán déli részén - közölte vasárnap a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF).

Az ISAF tájékoztatása szerint katonáik az afgán erőkkel közösen végrehajtott műveletben estek el, állampolgárságukat nem közölték.

A tálib szélsőségesek egyre nagyobb teret nyernek az ország déli részén azt követően, hogy a külföldi erők, a jövő évi kivonulás jegyében, több előretolt támaszpontot bezártak.

Ugyancsak Dél-Afganisztánban egy helyi biztonsági őr NATO-katonát ölt meg szombaton.

A belső támadások számának csökkentése céljából mind a NATO, mind az afgán biztonsági erők alaposabban figyelik az afgán katonákat, lehallgatják telefonbeszélgetéseiket akkor is, amikor eltávozáson vagy szabadságon vannak, és azokat is figyelik, akikkel kapcsolatba lépnek, amikor otthon vannak.

Az amerikai védelmi minisztérium jelentése szerint az amerikaiak hírszerzése 85 olyan afgán katonát azonosított, akiről feltételezhető volt, hogy ilyen támadásra készül, és emiatt eltávolították őket beosztásukból. Jelenleg is több tucatnyi afgán katonát figyelnek.

Idén már 140 NATO-katona halt meg a közép-ázsiai országban.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Tovább gyengül a forint

Tovább gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedd reggel nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben stagnál, a dollárral szemben pedig kisebb gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×