INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Merkel maradhat a kancellári poszton - Szakértői vélemények

Infostart / InfoRádió
Nagy a valószínűsége annak, hogy Angela Merkel kancellár marad és a CDU lesz a legerősebb párt - mondta a vasárnapi német választásokról az InfoRádió Aréna című műsorában Kiss J. László egyetemi tanár, a Külügyi Szemle főszerkesztője. Hasonlóan vélekedett Mráz Ágoston Sámuel politikai elemző is, aki szintén az Aréna vendége volt.

Vannak bizonytalansági tényezők, de Angela Merkel minden bizonnyal kancellár marad - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a vasárnapi németországi parlamenti választások előtt Kiss J. László egyetemi tanár, a Külügyi Szemle főszerkesztője.

A Magyar Külügyi Intézet szakértője szerint kérdéses, hogy a keresztény pártok, a CDU és a CSU koalíciós partnere, a szabad demokrata FDP országosan átlépi-e a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A párt múlt vasárnap Bajorországban mindössze 3,2 százalékot szerzett, és kiesett a törvényhozásból. Ezzel kapcsolatban

Mráz Ágoston Sámuel politikai elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a bajorországi eredményeket nem feltétlenül lehet Németország más területeire kivetíteni.

Szintén bizonytalansági tényező Kiss J. László szerint az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű euróellenes párt, amely a felmérések szerint országosan már 4 százalékon áll. Az AfD és a kancellár vezette CDU szavazói között sok az átfedés. Amennyiben az FDP nem jut be a Bundestagba, az AfD viszont igen, az a konzervatívokat gyengítheti. A párt támogatottságának növekedése azt jelzi, hogy a válság következtében Németországban is erősödik az eurókritikus szavazóréteg.

Mráz Ágoston Sámuel politikai elemző arról beszélt, hogy a mostani választás bizonyos szempontból hasonlít a 2009-esre. Akkor sem a kancellár személye, hanem a majdani kormány összetétele volt a fő kérdés, hiszen négy évvel ezelőtt is valószínűsíteni lehetett hogy Angela Merkel megőrzi pozícióját. Hozzátette: a két leginkább valószínű forgatókönyv szerint vagy nagykoalíció lesz, vagy a jelenlegi összetételű koalíció folytathatja a munkát.

Mint mondta, lehet egy katasztrófa-forgatókönyv is: ez abban az esetben valósulna meg, ha nincs meg a nyitottság a szociáldemokrata pártban a nagykoalícióra, és nincs meg az abszolút többsége a CDU-FDP párosnak sem. Ebben az esetben baloldali többség lenne a parlamentben. Ez azért katasztrófa-forgatókönyv Mráz szerint, mert ezek a pártok nem értenek egyet szinte semmilyen kérdésben, így esetleges kormányzásuk instabil lenne.

A fő kérdés az, hogy a jelenlegi koalíciós partner, a szabaddemokrata FDP bejut-e a parlamentbe. Ezzel kapcsolatban Kiss J. László arról beszélt, hogy FDP legnagyobb problémája, hogy nincs önálló profilja. A német politikai szakirodalomban a párttal kapcsolatban rendre azt említik meg, hogy "profilneurózisa" van. Ez azzal jár, hogy nem képes állandó törzsválasztói bázist kiépíteni, emiatt kerül folyamatosan bizonytalan helyzetbe a parlamenti bejutással kapcsolatban.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

A címlapról ajánljuk