eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Törökországi - Ismét ezrek az isztambuli Taksim téren

Ezrek vonultak hétfő este ismét a jelképessé vált isztambuli Taksim térre, hogy kormányellenes tiltakozást tartsanak, immár a negyedik napja - jelentette az AFP tudósítója a helyszínről.

Néhány száz tüntető gyülekezett a miniszterelnök isztambuli irodája előtt is, azonban ezt a tömeget a rendőrség könnygázzal feloszlatta.

Az ankarai Kizilay téren is volt egy néhány száz fős tüntetés hétfőn, amelyet a rendőrség szintén szétkergetett.

Az első két nap összecsapásai után a rendőrséget szombat este kivonták a Taksim térről és környékéről. A vasárnapi tüntetés már békés volt itt. A hétfő esti tüntetésen a résztvevők török zászlókat lengettek, és sípoltak.

A török államfő fellépését kérte az ellenzék vezére az országban kialakult súlyos belpolitikai feszültség miatt. Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke találkozott Abdullah Gül köztársasági elnökkel, és "az államfő figyelmébe ajánlotta" alkotmányos hatalmi jogköreit, például azt, hogy bármikor összehívhatja a parlamentet, illetve kabinetülést hívhat össze saját elnöklete alatt. Kilicdaroglu szerint a miniszterelnök eddigi nyilatkozatainak köszönhetően harapózott el a feszültség az országban.

A marokkói látogatáson tartózkodó Recep Tayyip Erdogan kormányfő szerint már "lenyugvóban" van a helyzet. Ezt még az előtt nyilatkozta Rabatban, hogy Ankarában az este megkezdődött az újabb tüntetés. Szerinte a választásokon vesztes pártok állnak az események mögött.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×