eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az uniós GDP 0,7 százalékkal csökkent

A tavalyi utolsó negyedévvel összevetve az eurózónában 0,2 százalékos, az EU egészében pedig 0,1 százalékos volt a visszaesés az Eurostat szerdán ismertetett első becslése szerint. Ennek alapján az euróövezet már a hatodik egymást követő negyedévben zsugorodott.

Az adatok azt mutatják, hogy az első negyedévben lassult a gazdaság hanyatlása negyedéves szinten, mert az október-december közötti időszakban a visszaesés még 0,6 százalék volt az euróövezetben, és 0,5 százalék az EU egészében.

Éves összehasonlításban azonban romlott a helyzet, mivel a tavalyi utolsó három hónapban az egy évvel korábbihoz képest az euróövezeti GDP- 0,9 százalékkal, az EU-ban pedig 0,6 százalékkal esett vissza.

Az Eurostat megjegyezte, hogy az Egyesült Államok GDP-je az idei első negyedévben 0,6 százalékkal nőtt negyedéves, és 1,8 százalékkal éves szinten.

A legnagyobb csökkenést Görögország szenvedte el, ahol az első negyedévben 5,3 százalékkal volt kisebb a GDP, mint egy évvel korábban, majd Ciprus (-4,1 százalék) és Portugália (-3,9 százalék) következik.

A legnagyobb növekedést két balti állam, Lettország (5,6 százalék) és Litvánia (4,1 százalék) érte el, valamint Románia 1,3 százalékkal éves összevetésben a tavalyi első negyedévhez viszonyítva.

Hat ország első negyedévi adatai még nem állnak rendelkezésre.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×