eur:
388.44
usd:
360.73
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Martonyi: Fontos időket élünk a keleti partnerség szempontjából

Egyelőre nem mérhetők föl annak következményei, ha novemberben nem írják alá az Ukrajna uniós társulásáról szóló szerződést - mondta Martonyi János külügyminiszter a 6. Európa-Ukrajna Fórumon.

Különösen fontos időket élünk a keleti partnerség szempontjából - hangsúlyozta Martonyi János külügyminiszter a Keleti Tanulmányok Intézete és a Külügyminisztérium által szervezett 6. Európa-Ukrajna Fórumon. Hozzátette: a következő hetek és hónapok fejleményei, a novemberre tervezett vilniusi csúcs előkészítése határozza meg, hogy a találkozó - és ennek révén maga a keleti-partnerség program - sikeres lesz-e vagy sem. A program legfontosabb országa ugyanis Ukrajna - húzta alá a külügyminiszter.

Martonyi János úgy vélte, nagy kérdés, hogy a csúcson sikerül-e aláírni Ukrajna társulási és szabadkereskedelmi megállapodását az Európai Unióval. Magyarország álláspontja szerint Ukrajna igen jelentős lépéseket tett a számára korábban meghatározott feltételek teljesítése terén. Az aláírás elmaradása pedig olyan kihagyott lehetőség lenne, amelynek következményei egyelőre nem mérhetők föl - szögezte le a külügyminiszter.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter felszólalása során remélte, hogy a konferenciával Magyarország is belép a keleti partnerség programot segítő és alakító országok közé. Magyarországnak ugyanis a keleti-partnerségben érintett országok számára is sok fontos és hasznosítható tapasztalata van. Hazánk ugyanis 2010-ben még inkább arról volt híres, hogy cselekvőképtelenné vált kormánya, mára viszont hatékony intézményrendszert tudott kialakítani, amely gyorsan tud reagálni a gazdasági válság kihívásaira - fogalmazott a tárcavezető.

Navracsics Tibor úgy látta, hogy a keleti partnerség jövője is függ attól, hogy a térség országai mennyire értik meg egymást és mennyire van fülük egymás problémáinak megértésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×