eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nincs napirenden Győri Enikő és Guy Verhofstadt személyes vitája

Nincs napirenden személyes vita szervezése Győri Enikő uniós ügyekért felelős külügyminisztériumi államtitkár és Guy Verhofstadt, a liberálisok európai parlamenti frakciójának vezetője között - tudatta csütörtökön a Külügyminisztérium.

Az EurActiv uniós ügyekkel foglalkozó portál kedden, április 30-án tette közzé az államtitkár válaszát a liberális belga politikusnak az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatosan megfogalmazott bírálataira. A Győri Enikő írásához fűzött bevezetőben az EurActiv azt állította, hogy mind Győri, mind Verhofstadt beleegyezett, hogy szemtől szemben, személyesen üljenek le, és vitázzanak a magyarországi alkotmányos helyzetről. Csütörtökön viszont ez az információ már nem szerepelt a cikk bevezetőjében, csak az, hogy az EurActiv felajánlotta, hogy a vita videón folytatódjon.

Az MTI e-mailben és telefonon is megpróbálta felvenni a kapcsolatot az EurActivval, hogy kiderüljön, miért változtattak utólag az íráson. A telefonvonalak foglaltságára hivatkozva ugyanakkor a lapnál csak üzenetrögzítő fogadta az MTI hívását, egyelőre sem az azon hagyott üzenetre, sem az elektronikus levélre nem érkezett válasz.

Király Tamás, a Külügyminisztérium sajtó főosztályának osztályvezetője csütörtökön arról adott tájékoztatást, hogy az EurActiv portál Győri Enikő cikkének közlésekor valóban javaslatot tett arra, hogy a vitát a két politikus videón folytassa, de világossá tette, hogy "Győri Enikő államtitkár asszony és Guy Verhofstadt úr közötti személyes vita szervezése nincs napirenden".

Győri Enikő első, Guy Verhofstadtnak címzett írását április 18-án jelentette meg az EurActiv, egy nappal azután, hogy az Európai Parlament a liberális politikus kezdeményezésére plenáris vitát tartott Strasbourgban a magyarországi alkotmányos helyzetről. Ebben az írásában a külügyminisztériumi államtitkár arról ír, hogy mielőtt a belga EP-frakcióvezető az uniós zsargonban csak atomfegyverként emlegetett hetes cikkely alkalmazását sürgeti Magyarország ellen, ami akár az adott tagállamnak az uniós döntéshozatalból való kizárását is eredményezheti, nem ártana, ha utánanézne a tényeknek. Erre írt válaszában pedig Verhofstadt úgy fogalmaz, hogy az a macska-egér játék, amelyet a magyar kormány játszik az uniós intézményekkel, mindkét fél számára lealacsonyító. Ebben az EurActiv által április 24-én közölt írásban Verhoftadt kiemeli, hogy a márciusi alaptörvény-módosítással kapcsolatban mivel nem ért egyet. Erre született Győri Enikő válasza, amely április 30-án jelent meg, és amelyben az államtitkár tételesen válaszol a belga liberális frakcióvezető által megfogalmazottakra.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×