eur:
388.5
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mégsincs megállapodás Cipruson

Nem született megállapodás a ciprusi kormány és a nemzetközi hitelezők között a vasárnap hajnalig nyúló nicosiai tárgyalásokon a szigetországnak nyújtandó mentőcsomag feltételeiről. A tárgyalásokat vasárnap Brüsszelben folytatják.

A korábbi tervekkel ellentétben, a nicosiai tárgyalások elhúzódása és eredménytelensége miatt Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök és Mihalisz Szarrisz pénzügyminiszter csak vasárnap reggel utazik Brüsszelbe. Nem módosult ugyanakkor az a feltétel, amelyet a trojka - vagyis az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - szabott, hogy Anasztasziadisz és az euróövezeti pénzügyminiszterek találkozójára csak az után kerülhet sor, ha a ciprusi kormány előzőleg jóváhagyja a betétek egyszeri megadóztatásának tervét.

"A tárgyalások nagyon kényes fázisban vannak. A helyzet nagyon nehéz, a mozgástér nagyon korlátozott" - jelentette ki a ciprusi kormány szóvivője a tárgyalások vasárnap hajnali befejezése után.

Olli Rehn gazdasági és pénzügyekért felelős európai biztos ezzel egy időben Brüsszelben azt mondta: elismerik a ciprusi kormány erőfeszítéseit a megoldás érdekében, és folytatódik az intenzív munka.

A magánkézben lévő ciprusi Mega tévé úgy értesült, hogy a kormány egyezségre jutott a trojkával a megállapodás legtöbb elemében, de az egyik legnehezebb kérdésben nem sikerült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×