eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A legmagasabb szinteket is elérte a korrupció elleni harc Kínában

Több mint harminc miniszteri vagy annál magasabb szintű vezető ellen folytattak nyomozást korrupció vagy munkahelyi visszaélések gyanúja miatt az elmúlt öt évben Kínában - tájékoztatta a parlamenti képviselőket a főügyész Pekingben a kínai média hétfői beszámolója szerint.

Az ügyészek a megyei és az a feletti szintű vezetők közül 13 ezernek az ügyében vizsgálódtak 2008 óta, s 19 ezer vesztegetőt állítottak bíróság elé - közölte Cao Csien-ming.

Kínában miniszteri szintű vezetőnek számítanak a tartományi jogú közigazgatási egységek első emberei is, így a pártbizottság titkára, a kormányzó vagy elnök és a helyi népi gyűlés elnöke. A 22 tartományon kívül tartományi szint az öt autonóm terület, a négy központi irányítású nagyváros, valamint a különleges közigazgatási területek, Hongkong és Makaó.

Miniszter vezet több központi állami szervet és párthivatalt, így például a fejlesztési és reformbizottságot vagy a párt egységfrontosztályát, illetve a központi pártiskolát.

A miniszteri szint felett nemcsak a magasabb rangú kormánytagok - miniszterelnök-helyettesek, államtanácsosok - találhatók, hanem a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága 25 tagú politikai bizottságának tagjai is közéjük tartoznak.

Kínában csaknem 2900 megyei szintű közigazgatási egység működik, a városi népfrontok vagy a minisztériumokhoz tartozó agrárhivatalok is megyei szintnek számítanak. Vannak megyei jogú városok, a nagyobb városokban pedig megyei jogú kerületek is.

Cao Csien-ming főügyész beszámolójából kiderült, hogy az államigazgatásban és a bűnüldözés területén csaknem 37 ezer eljárás indult különböző vezetők ellen, míg a bírósági alkalmazottakból megközelítően 13 ezernek kellett a vádlottak padjára ülnie. Több mint 6200, az igazságszolgáltatás elől elmenekült gyanúsítottat fogtak el.

A legfőbb ügyészség a korrupció elleni küzdelem jegyében egy honlapot és a lakossági bejelentések számára külön telefonvonalat hozott létre. Ezek révén állítólag úgy nőtt a leleplezések száma, hogy sikerült az információkat szolgáltatókat és a tanúkat a korábbinál jobban megvédeni. Létrehozták a korrupciós esetek országos adatbázisát is.

A főügyész jelentésében elhangzott, hogy az ügyészségeken is vannak olyanok, akik visszaélnek a hatalmukkal, figyelmen kívül hagyják a szabályokat anyagi haszonszerzés céljából. Ezzel - mint mondta - aláássák a bűnüldöző szervek tekintélyét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×