eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ettől félnek az oroszlánok

Negyven éven belül kihalhat az afrikai oroszlánok fele, ha nem tesznek lépéseket megóvásukra - ezt állítja egy új tanulmány. Az anyag szerint a rezervátumokba zárt oroszlán-közösségek tovább szaporodtak, miközben a szabadon élő vadak száma megfogyatkozott. Egy tanulmány szerint az oroszlánok "állandó félelemben", stresszes állapotban élnek.

Veszélyben az állatok királya! Az Ecology Letters című szaklap szerint 40 éven belül közel felével csökkenhet az afrikai kontinensen az oroszlán-populációk népessége.

Számuk azért csökken, mert az ember egyre inkább terjeszkedik. Például a maszáj és a zulu törzsek legelőket hoznak létre a szavannákon és ezzel kevesebb elejthető zsákmány marad a nagymacskáknak. Emiatt az oroszlánok kénytelenek nem zebrákra, hanem jószágra vadászni, sőt néha embereket is megtámadnak.

Az ember ezért egyre inkább veszélyes riválisnak tartja az oroszlánt és a tanulmány szerzői szerint "egyre gyakoribb a konfliktus" köztük - azaz, fegyveres támadások érik az oroszlánokat, esetenként megmérgezik őket.

Egy februári tanulmány szerint az oroszlánok "állandó félelemben", stresszes állapotban élnek. Folyamatosan éberen figyelnek és a kölykök megtanulják szüleiktől, hogy az embertől félni kell, ezért igyekeznek elkerülni a találkozást.

A tudósok szerint a rezervátumokban jobban megmaradnak az oroszlánok, ráadásul negyedannyiba kerül fenntartani egy ugyanakkora oroszlán-populációt, mint a vadonban.

A szabadon élő vadakat egyre nagyobb számban irtják a jószágaikat féltő gazdák és az orvvadászok. Ha nem tesznek fokozottabb lépéseket a megőrzésükre, akkor 40 éven belül közel a felük kihalhat - figyelmeztetnek a tudósok.

A kerítéssel elkerített rezervátumok ötlete azonban nem túl népszerű. A kerítések például akadályozhatják a növényevő és egyéb állatok vándorlását.

Luke Hunter, a veszélyeztetett nagymacskákat védő Panthera nevű szervezet szakértője azt mondja: a kerítésekkel megszűnne az a szabad tér, ami Afrikára jellemző. Ugyanakkor elismerte: ha meg akarjuk óvni az oroszlánokat, akkor sürgősen el kell különíteni őket az emberektől, vagy kerítésekkel vagy más módszerrel. Sajnos nincs túl sok választási lehetőségünk - mondta.

A tudósok szerint jelenleg 30 ezer oroszlán él Afrikában, eredeti életterük negyedén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
OTP-vezérhelyettes: jó az új otthonfelújítási program, de lehetnek gyermekbetegségek

OTP-vezérhelyettes: jó az új otthonfelújítási program, de lehetnek gyermekbetegségek

Hol tart a Magyar Bankszövetség digitalizációs javaslatának implementációja? Pontosan hogyan kell értelmezni a 15 perces lakáshitel koncepcióját? Milyen pozitív, hosszú távú hatása lehet a júniusban induló otthonfelújítási támogatási programnak, és milyen gyermekbetegségek ütközhetnek ki a megvalósítás közben? Milyen hatást gyakorol a CSOK Plusz a lakáshitelezésre, meddig lehet fenntartani a jelenlegi kamatszinteket, ha nem csökkennek a hosszú oldali hozamok, és hol van az AI jelenlegi helye a lakossági bankolásban? Többek között ezekről a kérdésekreől beszélt Becsei András, az OTP vezérigazgató-helyettese, a Magyar Bankszövetség alelnöke a Portfolio Checklist podcastjéban, amelyet a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdióban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×