eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Francia csapaterősítés Maliban

A Maliban beavatkozó francia erők az iszlamisták kezére került Diabali várost bombázták kedd délelőtt. Közben Párizsban bejelentették: fokozatosan 2500-ra növelik az észak-afrikai országba vezényelt katonák számát.

Az ország nyugati részén, a Bamakótól 400 kilométerrel északra található Diabaliban több iszlamista fegyveres meghalt a hétfő éjszakai bombázásban - közölték helyi lakosok. Az iszlamista fegyveresek előző nap foglalták el a várost.

Az északi országrészben, Mopti és Gao városok kórházaiban 86 olyan embert ápolnak, aki a legutóbbi harcokban vagy a bombázásokban sebesült meg - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC). Arról nem tudott tájékoztatást adni a szervezet, hogy hányan haltak meg.

A párizsi védelmi minisztérium bejelentette, hogy fokozatosan 2500-ra növelik a dzsihádisták elleni harcra Maliba vezényelt katonák számát. Francois Hollande francia elnök néhány órával korábban közölte, hogy jelenleg 750 katona vesz részt a mali hadműveletben, és továbbiak bevetése várható.

Keddre virradó éjjel egy körülbelül negyven páncélozott járműből álló francia konvoj érkezett Elefántcsontpartról a mali fővárosba - közölte az AFP-vel a bamakói francia nagykövetség sajtófelelőse. A páncélosok csatlakozni fognak a francia különleges egységek, helikopterek és harci gépek támogatta mali hadsereghez az iszlamisták elleni hadműveletben - tette hozzá.

A nyugat-afrikai országok vezérkari főnökei összeülnek kedden Bamakóban, hogy előkészítsék annak a több mint 3000 fős, többnemzetiségű erőnek a bevetését Maliban, amely a francia erőket váltja majd le. Nigéria 600, Niger, Burkina Faso, Togo és Szenegál 500-500 katonát küld a kontingensbe, Benin 300-at, Guinea és Ghána pedig 120-120-at.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) - amelynek Mali is tagja - azonnali tűzszünetre és a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította fel a szemben álló feleket.

Már csaknem 380 ezer ember menekült el a mali konfliktus elől, közülük 230 ezren az ország határain belül maradtak, 150 ezren valamely szomszédos államba menekültek - közölte kedden Genfben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA). Az Élelmezési Világprogram (WFP) pedig arról számolt be, hogy költségvetéséből 129 millió dollár hiányzik ahhoz, hogy ellássa élelemmel a rászorulókat Maliban.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×