eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A cseh sajtó örül az eredménynek

Milos Zeman és Karel Schwarzenberg második fordulóba jutásával jó eredményt hozott a cseh államfőválasztás első fordulója - állítja a hétfői prágai sajtó.

A lapok egybehangzón pozitívnak tartják azt a tényt, hogy a döntő körbe igazi politikusok, s nem másodosztályú populista személyiségek kerültek.

"Milos Zeman és Karel Schwarzenberg valószínűleg sok mindenkinek nem tetszik - együtt és külön-külön sem - de közösen a két legjobb jelöltet jelentik az államfőválasztás második, döntő fordulója számára" - írja a Mladá Fronta Dnes című liberális napilap. A legolvasottabb cseh napilap szerint ismét megmutatkozott, hogyha komoly dologról van szó, "a csehek tudnak választani".

"Az elnöki bársonyszékért folyó küzdelem döntő, második fordulójában valóban igazi választási lehetőségük lesz az embereknek" - mutat rá a Lidové Noviny című konzervatív napilap. Úgy véli: a második forduló kemény és nagyon személyes lesz. Mindkét jelöltnek vannak erős és gyenge oldalai. "A jó választás lehetősége azonban fennáll" - húzta alá a tekintélyes újság.

Az E15 című gazdasági napilap szerint a hét végi választás legfőbb üzenete, hogy a politikát elsősorban a politikusoknak kell csinálniuk. "Bár ez banálisan hangzik, de a mindenféle globális gazdasági és belpolitikai válságok idején ez nagyon érett és fontos állítás" - dicsérte a választókat a lap.

"Ma már biztos, hogy ami Csehország európai uniós helyzetét érinti, a következő cseh államfő markánsan más értékrendet fog képviselni, mint Václav Klaus" - állapítja meg a Hospodárské Noviny című gazdasági napilap. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ezt a változást "nem érdemes túlértékelni". A lap szerint a választók döntésében sokkal inkább az egyes személyiségek súlya volt a mérlegelés tárgya, semmint az ilyen kérdések.

Általános a vélemény, hogy a választók döntésében a politikusok egyénisége, s nem párttagságuk volt a döntő. "A politikai pártok ezúttal mellékesek voltak" - jegyzi meg a Mladá Fronta Dnes. Hozzátette: a párton kívüli Jan Fischer, aki hosszú ideig a legfőbb esélyesnek számított, azért volt sikertelen, mert elvei színtelenek, sekélyesek voltak, s ezért nem volt irántuk érdeklődés.

Az újságok arra számítanak, hogy kemény, de általában korrekt kampány lesz a második fordulót megelőző két hétben.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×