eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kína: Megválasztották a politikai bizottságot és annak állandó bizottságát

A Kínai Kommunista Párt (KKP) új központi bizottsága csütörtöki plenáris ülésén megválasztotta politikai bizottságát, annak héttagú állandó bizottságát, valamint főtitkárnak Hszi Csin-pinget, az államfő helyettesét, amint ez várható volt.

Az állandó bizottság hat másik tagja Li Ko-csiang (ő eddig is a párt politikai bizottsága állandó bizottságának tagja volt, s jövőre a kormányfői székbe készül), Csang Tö-Csiang miniszterelnök-helyettes, egyben Csungking város párttitkára, Jü Cseng-seng, Sanghaj városvezetője, Liu Jün-san, a párt propagandaosztályának vezetője, Vang Csi-san miniszterelnök-helyettes és Csang Kao-li, Tiencsin város párttitkára.

Hszi Csin-pinget a hadsereget felügyelő bizottság élére is megválasztották.

A politikai bizottság állandó bizottságát (PBÁB) Hszi Csin-ping főtitkár mutatta be a hazai és külföldi sajtó képviselőinek az Országos Népi Gyűlés Házában.

A politikai csúcsvezetés felállásának hagyományos sorrendje mindig leképezi az állami vezetés első négy emberét, s az utóbbi évtizedekben a főtitkáré volt az elnöki szék, a parlament elnöke volt a második, a harmadik a kormányfőnek volt fenntartva és a politikai hierarchiában a negyedik volt a népfront vezetője.

Azzal, hogy Li Ko-csiang a második helyen vonult be, újabb találgatások indultak meg. Vannak, akik szerint a jövendőbeli miniszterelnök a parlament elnöke elé került a politikai rangsorban, míg mások elképzelhetőnek tartják azt is, hogy Liből parlamenti elnök lesz.

Hszi nyugodt, közvetlen hangon beszélt az új vezetés iránt megnyilvánuló bizalomról, az őket terhelő felelősségről és a kommunista párt szerepéről abban, hogy a szegény és elmaradott "öreg Kínából egy mind virágzóbb és erősebb új Kína lett". Mindez egy teljesen új horizontot nyitott a kínai nemzet nagy megújulásához - húzta alá a pártvezető.

Az "életet szerető" kínai emberekről szólva megállapította, hogy ők jobb oktatást szeretnének, stabilabb munkahelyeket, több jövedelmet, kiterjedtebb társadalombiztosítást, jobb egészségügyet, javuló lakhatási körülményeket és jobb környezetet. Hozzátette: "A boldog élet iránti vágyuk teljesítése a mi küldetésünk."

Ami a kommunista pártot érintő súlyos kihívásokat és a megoldásra váró problémákat illeti, Hszi kiemelte a korrupciót, az emberektől való eltávolodást és az "egyes pártvezetők okozta" túlzott formalitást és bürokráciát.

"Minden erőnkkel meg kell oldanunk ezeket a problémákat. Az egész pártnak teljes készültségben kell állnia" - jelentette ki.

A KKP hét napon át tartó XVIII. kongresszusa szerdán fejezte be munkáját, miután megválasztották a párt új központi bizottságát és fegyelmi ellenőrzőbizottságát.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×