eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Aggódnak Ukrajna tervei miatt

Ukrajna kereskedelmi partnerei értésére adta, hogy többszáz importtermékre készül megnövelni a vámot. A terv bírálatokat váltott ki az EU-ban és az Egyesült Államokban egyaránt. Egyes kommentátorok szerint ez protekcionista lépések sorozatát indíthatja el, veszélyeztetve a nemzetközi kereskedelmi rendszert.

Kombájnok, furgonok, autók, virágok, hús, mosógépek és fecskendők - csak néhány termék arról a több mint 350 tételes listáról, amely felsorolja azokat a cikkeket, amelyekre Ukrajna magasabb vámot akar kivetni.

Miközben lassul a világgazdaság növekedése, egyes országok kereskedelmi korlátokkal - büntetővámokkal - próbálhatják védeni saját iparukat és Ukrajna most 4 és félmilló dollár értékű importcikket készül megsarcolni.

Genfben, a Kereskedelmi Világszervezet központjában diplomaták attól tartanak, hogy az ukrán lépés azt jelenti: Kijev újra akarja tárgyalni WTO-tagsága feltételeit, és emellett válaszlépésekre késztethet más országokat is.

A WTO a múlt héten kapta meg a "titkos" feliratú aktát, amely a terméklistát tartalmazza. Csak az EU-ból származó import 2 milliárd eurós és Kijev korábban azzal fenyegetőzött: blokkolja a személygépkocsik importját. Az Ukrajnába bevitt úniós termékek 37 százalékát teszik ki az autók.

Egy európai diplomata azt mondta, hogy nem értik, mi áll a háttérben: a pénzügyi válság vagy politikai okok. Az Egyesült Államok szerint a terv "komoly aggodalmakat kelt".

Ukrajna a WTO működési szabályzatának 28. pontja alapján emelheti meg a vámokat. Kommentátorok megjegyzik ugyanakkor: eddig kevesen éltek vele és azokban az esetekben is legfeljebb 10 vámtételt emeltek meg egyszerre.

Kijevnek most tárgyalásokat kell kezdenie más WTO-tagokkal, amelyek kompenzációt követelhetnek. Fennáll az esélye, hogy a megbeszélések kudarcba fulladnak.

Pascal Lamy, a WTO igazgatója szerint - aki többször említette a protekcionizmus veszélyeit - a világgazdaság az idén mindössze 2,5 százalékkal növekszik majd.

A világkereskedelmet jobbára a WTO szabályozza. A tagállamok limiteket fogadnak el az általuk kivethető vámokra. Ha meg akarják emelni egyes termékek vámjait, akkor általában felajánlják, hogy más cikkek esetében mérséklik az illetéket. Ukrajna azonban olyan sok terméket sorolt fel, hogy nehezen lehet majd olyanokat találni, amelyek esetében kedvezményeket adhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×