eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Lecsap az adóhatóság a jachttulajdonosokra

Az olasz adóhatóság új célpontot talált magának: a jachtok tulajdonosait, akikről feltételezi, hogy jóval kevesebbet fizetnek be az államkasszába, mint kellene. Olaszország és más dél-európai államok számára a hitelválság közepette roppant fontos az adómorál javítása.

Jachtja van? Akkor Ön gyanús - ez a kimondatlan üzenete az olasz adóhatóság új kampányának. Az adóellenőrök az utóbbi időben lerohanták a kikötőket, mert úgy vélik: a gazdag hajótulajdonosok a lehető legkevesebb adót fizetik be.

A vízijárművek gazdái azonban megtalálták a módszert, amivel elkerülhetik a razziákat. Olasz felségvizeken kívülre hajóznak és más országok kikötőiben vetnek horgonyt.

Egyes felmérések szerint egyharmadával csökkent az olasz jachtkikötők forgalma, ami 200 millió euró bevételtől fosztotta meg az olasz gazdaságot. A gazdag tulajdonosok ugyanis így máshol fizették ki a kikötői díjakat, vettek üzemanyagot és költötték a pénzt - mondta az olasz kikötők szövetségének képviselője.

Ugyanakkor az adóelkerülés és a feketepiac évente 275 milliárd euróval rövidíti meg az olasz államkincstárat - mindez a GDP 17,5 százalékának felel meg - jegyzi meg riportjában a Christian Science Monitor című magazin. Attili Befera, az adóügynökség vezetője viszont az mondja: a razziák "egészséges félelmet" ébresztettek az adóelkerülőkben.

Hogy valóban egészséges-e a félelem, az lassan kiderül. Március óta 30 ezer jacht hagyta el az olasz kikötőket és keresett menedéket a francia Cote d'Azuron, Horvátországban, Szlovéniában, Korzikán, Montenegróban és Görögországban.

Vannak olyanok, akik elegáns hajóikat kisebbre cserélik, abban a reményben, hogy azok nem elég gyanúsak a hatóságoknak. Olyanok is akadnak, akik csónakházakban rejtik el jachtjaikat.

"Elfogadjuk, hogy az adóügynökségnek be kell hajtania, ami jár az államnak, de az ellenőrzéseket számítógépen, a tulajdonosi nyilvántartások alapján is el lehet végezni" - mondta Roberto Perocchio, a kikötői szövetség vezetője. Hozzátette: a hatóságok bűnözőnek állítják be a jachttulajdonosokat és a pénzügyi terrorizmus módszerét alkalmazzák. Előfordult, hogy egy hajót rövid idő alatt hétszer is ellenőriztek a rapallói kikötőben.

Az is igaz azonban, hogy Bari kikötőjében a közel 1000 hajóból 286 esetben úgy találták, hogy a tulajdonosok gyanúsan kevés jövedelmet vallottak be. Találtak egy olyan üzletembert is, aki még soha nem nyújtott be adóbevallást, miközben több mint egymillió eurót érő hajója ringatózott békésen a hullámokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×