eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Befejeződött Koszovó függetlenségének ellenőrzése

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint Koszovóval egy teljes jogú, független, demokratikus állammal gyarapodott Európa. Németh Zsolt azután beszélt erről, hogy az Egyesült Államok, Törökország, valamint a Koszovó függetlenségét elismerő 23 európai ország, köztük Magyarország képviselőiből álló Nemzetközi Irányító Csoport befejezte Koszovó függetlenségének ellenőrzését.

Az államtitkár a koszovói elnökkel és miniszterelnök-helyettessel lezajlott találkozóján kijelentette: Magyarország elkötelezett a két állam közötti kapcsolatok fejlesztése és a koszovói szuverenitás támogatása mellett. Emlékeztetett arra, hogy Budapest az elsők között ismerte el Koszovó függetlenségét, öt európai uniós tagállam azonban ezt még nem tette meg. Németh Zsolt felhívta a figyelmet a koszovói-szerb párbeszéd jelentőségére is.

Az ENSZ megbízására 2005-ben Martti Ahtisaari finn diplomata, volt köztársasági elnök dolgozta ki azt a tervet, amely a túlnyomó többségében albánok lakta Koszovó nemzetközi felügyelet alatti önállóságát irányozta elő. Koszovó 2008-ban, egyoldalúan nyilvánította ki függetlenségét Szerbiától.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×