INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Olli Rehn: Az euró bevezetése nem fordítható vissza

Infostart / InfoRádió
Olli Rehn uniós biztos kedden a CNBC tévécsatornának adott interjúban visszafordíthatatlannak nevezte a közös deviza bevezetését, és hangot adott azon meggyőződésének is, hogy Németország "teljesen elkötelezett" az euró mellett.

Az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa, valamint alelnöke az interjúban rámutatott, hogy Görögországban rendkívül nehéz, de elengedhetetlenül szükséges szerkezetátalakítási folyamat zajlik, egyúttal felszólította Olaszországot, hogy ne adja fel elkötelezettségét a stabil fiskális politika folytatása mellett.

A CNBC-interjúban Olli Rehn megerősítette a Dow Jones hírügynökség által hétfőn publikált írásában kifejtett álláspontját, amely szerint Európa már "figyelemre méltó eredményeket" ért el a makrogazdasági egyensúlytalanságok kezelésében, és ismét leszögezte, hogy az év végére el fog készülni a "valódi gazdasági unió" létrehozásának "részletes ütemterve".

Olli Rehn szerint az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghi legutóbbi kijelentései "egyértelműen mutatják, hogy az Európai Unió és - merem állítani - az EKB is készen áll, hogy a megfelelő időben akcióba lépjen".

A Görögországgal és euróövezeti tagságának jövőjével kapcsolatban feltett kérdésre az uniós biztos kifejtette, hogy az euró bevezetését "visszafordíthatatlannak" tartja, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "elengedhetetlenül szükséges megőrizni az euró mögötti egységet". Görögország - mondta - "már hatalmas eredményeket ért el a költségvetési politika és a strukturális reformok területén". A folyamatban lévő kiegyensúlyozási erőfeszítések eredménye a munkaköltségek és az infláció csökkenésében érhető tetten.

Olli Rehn a CNBC-nek adott interjúban hangsúlyozta, hogy "teljes mértékben bízik a német polgárok és politikai vezetőik euró melletti elkötelezettségében".

A címlapról ajánljuk