eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tálas: A világ egy teljesen új Közel-Kelettel szembesülhet

A szíriai Aszad-rezsim bukása után a világ egy teljesen új Közel-Kelettel szembesülhet - mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

A szíriai Aszad-rendszer előbb vagy utóbb bekövetkező bukásával lezárulhat az arab tavasz forradalmi időszaka - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője.

Ha megbukik az Aszad-rendszer, akkor gyakorlatilag az arab nacionalista mozgalomnak utolsó bástyája Algéria marad, és egy teljesen új Közel-Kelettel fogunk szembesülni - emelte ki Tálas Péter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette azonban: ez nem azt jelenti, hogy az érintett országok gyökeresen megváltoznának.

Itt inkább arról van szó, hogy más lesz a vezetés, amely populistább, tehát bizonyos értelemben népszerűbb is lesz, mint a korábbi, de döntően megmaradnak autoriter rezsimeknek. Amennyiben nem, akkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy gyorsan meg fognak bukni, látványos sikereket ugyanis a gazdasági világválság vége előtt nem lehet várni - hangoztatta a szakértő.

Tálas Péter arra számított, hogy a következő években ezek országok inkább befelé fordulnak, mivel elsősorban saját konszolidációjukkal lesznek elfoglalva.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×