INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Olaszországnak nem lesz szüksége segélycsomagra

InfoRádió / MTI
Olaszországnak nem lesz szüksége európai mentőcsomagra, mivel az Európai Központi Bank (EKB) intézkedései bőven elegendőek az euróövezeti szuverén kötvénypiaci feszültség enyhítésére - mondta Vittorio Grilli gazdasági miniszter az olasz La Repubblica lapnak adott interjúban.

"Az EKB eszközei, mihelyt működésbe lépnek, jelentős mértékben enyhítik majd a hozamprémiumra gyakorolt piaci nyomást" - fogalmazott Vittorio Grilli az interjúban, utalva az olasz és a német kötvények hozama között szélesedő szakadékra. "Számottevő elsődleges többlettel rendelkezünk és jövőre strukturális egyensúlyt érhetünk el a költségvetésben" - mondta. "Mindössze arra van szükségünk, hogy a piacok... továbbra is bízzanak bennünk és megtartsák befektetéseiket az országban".

Vittorio Grilli úgy látja, hogy az EKB mandátuma értelmében jár el, amikor stabilizáló céllal interveniál a szuverén kötvénypiacon, mivel az euróövezeti tagországok kötvénykamatainak magas volatilitása megnehezíti, ha ugyan el nem lehetetleníti a monetáris politika érvényesítését.

A gazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány állami aktívák, elsősorban ingatlanok eladására készül, melynek bevételével egy százalékponttal kíván hozzájárulni a GDP-arányos államháztartási hiány elkövetkező öt évre tervezett 20 százalékpontos csökkentéséhez.

A miniszter megemlítette, hogy a kormány más adósságcsökkentő intézkedésekre tett javaslatokat is vizsgál, kiemelte azonban, hogy gazdagokra kivetett különadó Olaszországban nem lesz.

A címlapról ajánljuk