eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Olaszországnak nem lesz szüksége segélycsomagra

Olaszországnak nem lesz szüksége európai mentőcsomagra, mivel az Európai Központi Bank (EKB) intézkedései bőven elegendőek az euróövezeti szuverén kötvénypiaci feszültség enyhítésére - mondta Vittorio Grilli gazdasági miniszter az olasz La Repubblica lapnak adott interjúban.

"Az EKB eszközei, mihelyt működésbe lépnek, jelentős mértékben enyhítik majd a hozamprémiumra gyakorolt piaci nyomást" - fogalmazott Vittorio Grilli az interjúban, utalva az olasz és a német kötvények hozama között szélesedő szakadékra. "Számottevő elsődleges többlettel rendelkezünk és jövőre strukturális egyensúlyt érhetünk el a költségvetésben" - mondta. "Mindössze arra van szükségünk, hogy a piacok... továbbra is bízzanak bennünk és megtartsák befektetéseiket az országban".

Vittorio Grilli úgy látja, hogy az EKB mandátuma értelmében jár el, amikor stabilizáló céllal interveniál a szuverén kötvénypiacon, mivel az euróövezeti tagországok kötvénykamatainak magas volatilitása megnehezíti, ha ugyan el nem lehetetleníti a monetáris politika érvényesítését.

A gazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány állami aktívák, elsősorban ingatlanok eladására készül, melynek bevételével egy százalékponttal kíván hozzájárulni a GDP-arányos államháztartási hiány elkövetkező öt évre tervezett 20 százalékpontos csökkentéséhez.

A miniszter megemlítette, hogy a kormány más adósságcsökkentő intézkedésekre tett javaslatokat is vizsgál, kiemelte azonban, hogy gazdagokra kivetett különadó Olaszországban nem lesz.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×