eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A görögök kétharmada szerint rossz úton járnak

A görögöknek csak kevesebb mint egynegyede véli úgy, hogy hazájukban a dolgok jó irányban haladnak, kétharmaduk ezzel szemben azt gondolja, hogy az ország rossz úton jár - derült ki a legfrissebb közvélemény-kutatásból.

A felmérésből kitűnt, hogy a görögök többsége - 51 százaléka - szerint a kormány nem képes a csőd szélén táncoló ország megmentésére.

A június 17-i választások óta végzett első ilyen jellegű közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 47 százaléka gondolja úgy, hogy Antonisz Szamarasz konzervatív kormányfő vezetésével kilábalnak a válságból.

A Rheinische Post német lap pénteki online kiadása német kormányforrásokra hivatkozva arról ad hírt, hogy az Európai Bizottság, a Valutaalap és az Európai Központi Bank (trojka) közös jelentése szerint Athén a mintegy 300 takarékossági intézkedés közül 210-et nem teljesített. A lap szerint Angela Merkel német kancellár nem hajlandó elébe menni a görög kéréseknek, hogy ütemezzék át a görög reformtervet és adjanak Athénnak legalább két év haladékot a megszorításokkal járó változtatások végrehajtására. Ezekkel összesen 11,5 milliárd eurót takarítanának meg.

Görögországnak augusztusban és szeptemberben 12,5 milliárd euróra lesz szüksége, amelynek kifizetése a trojka véleményétől függ. Athén két esztendeje nem tud a nemzetközi pénzpiacokról új hitelhez jutni. Az ország gazdasági és pénzügyi helyzete a második világháború óta nem állt olyan rosszul, mint napjainkban. A munkanélküliség 20 százalék körül van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×