eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Több tízmilliós viharkárok Lengyelországban

Több tízmillió zloty értékű károkat okoztak a Lengyelországon csaknem egy hete naponta végigsöprő viharok.

A Németországból és Csehországból érkező néhány perces záporokban péntekre virradóra Dél-Szilézia egyes községeiben négyzetméterenként 92 liter csapadék esett, és percenként 100 villámcsapást mértek.

A vajdaság több mint tízezer háztartásában nincs áram. Az Odera mellékágai több helyen megáradtak: több száz lakást és házat elöntött a víz, hidakat is elsodort, és többtucatnyi kilométeren országutat mosott alá.

A viharok a legnagyobb károkat Olszyna községben okozták: az épületek csaknem 80 százalékát megrongálta a lezúduló csapadék okozta áradat, 12 hidat mosott el, és sok helyen alámosta az aszfaltot is. A TVN hírtévé esti híradója szerint a helyi hatóságok csak itt 20-50 millió zlotyra (1,4-3,4 milliárd forint) becsülik a károkat.

A lakosságot különösen aggasztja, hogy hét folyó vízszintje jelentősen túllépte a riasztási fokozatot, és az előrejelzések szerint a hétvégén újabb viharokkal, illetve heves esőzéssel kell számolnia. A televíziós riportokban megszólaltatott sziléziaiak közül sokan kétségbeesetten arról számoltak be, hogy a viharok a néhány évvel ezelőtti árvizek után frissen felújított házaikat rongálták meg.

A belügyminisztérium pénteki közleménye szerint júliusban a lengyel tűzoltóságot több mint ötezerszer szállt ki a viharok és heves esőzés okozta károk elhárításához. A Varmia-Mazúri vajdaság egyik kisvárosában már két napja 170 tűzoltó segít a jégeső által megrongált tetők letakarásában, mert szerdán negyed óra alatt több mint ezer háztetőről verték le a cserepet a tojás nagyságú jégdarabok.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×